Bireysel Kredi ve Kredi Kartları İçinde En Yüksek Artış Yüzde 11,9 ile Konut Kredilerinde Görüldü

09/01/2017

Ağustos'ta hız keserek yüzde 2’ye düşen yıllık konut satışları artışı izleyen dönemde kredi faiz oranları ile sağlanan kolaylıklar ve vatandaşların ekonomiye sahip çıkması ile Eylül'de yüzde 17,8’e yükseldi.

Ağustos'ta hız keserek yüzde 2’ye düşen yıllık konut satışları artışı izleyen dönemde kredi faiz oranlarında sağlanan kolaylıklar ve vatandaşların ekonomiye sahip çıkması ile Eylül'de yüzde 17,8’e yükseldi. Konut satışları Ekim ve Kasım aylarında geçen yılın aynı aylarına göre yüzde 25,1 artış gösterdi.

Metrekaresi 3,500 TL Altı Gayrimenkuller Talep Görüyor

Ocak-Kasım dönemi itibariyle birikimli satış sayısı yüzde 4,5 artışla 1 milyon 198 bin 740 adede ulaştı. Gelecek hafta açıklanacak yıl sonu rakamları ile yeni bir rekora imza atılmış olacak. İstanbul’da metrekaresi 3 bin 500 liraya kadar olan gayrimenkullerde arzdan fazla talep varken metrekaresi 3 bin 500 ile 7 bin lira arasında olan projeler konumu iyi ise tercih ediliyor. Ancak metrekaresi 7 bin lira ve üzerindeki değerden alıcı bekleyen dairelerde arz fazlası söz konusu.

1 Milyon TL Üstü Zor Satılıyor

Uzmanlar, İstanbul emlak piyasasındaki hareketliliğin bu yıl değeri 500 bin liranın altında olan daireler için geçerli olacağı tahmininde bulunuyor. ColdwellBanker’ın Türkiye Ülke Başkanı Gökhan Taş, “2017 yılında öngörülerimize göre, 500 bin lira altı pazarda fiyatlar artar, 500 bin lira–1 milyon lira arasındaki pazarda fiyatlar sabit kalır ve 1 milyon lira üstü pazarda fiyatlar düşer” diyor.

İnşaat Maliyetleri Yüzde 15-20 Arttı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kamuoyuna ‘dolarınızı bozdurun altın alın’ mesajına kulak veren yatırımcılar Aralık sonunda tercihini konuttan yana kullandı. Uzmanlar ise ‘ Konut alacak ya da yatırım yapacaklar bu dönemi kaçırmamalı. İnşaat maliyetleri yüzde 15-20 arttı. 2017'nin ilk çeyreğinden sonra fiyatlarımız artacak. Tüketici bugün bulduğu fiyat ve ödeme koşullarını bir daha bulamayabilir. Üstelik konut dolar, altın borsa gibi diğer yatırım enstrümanlarına göre daha fazla kazandırıyor. 10 yılda konut fiyatı en az 5 kat arttı” mesajı veriyor.

Emlak Piyasası Nasıl Hareketlenir?

2015 yılı toplam satış adedinde 1 milyon 300 bini bulurken, geçen yıl düzenlenen etkin kampanyalarla bu sayının bir tık üzerine çıkılacak seviyelere ulaşıldı. Gayrimenkul üreticisi firmaların patronları kredi faiz oranlarının 0.80 seviyesinde seyretmesi, uygulanan KDV oranlarının tüm konutlarda yüzde 1’e düşürülmesi ve tapu harçlarının alıcı ve satıcı için 0.5 oranına indirilmesi durumunda piyasada beklenen canlanmanın gerçekleşeceği görüşünde.

Konut Getirisi Borsayı Solladı

Yaklaşık 5,2 milyar metrekare alana sahip İstanbul'da arsa ve arazi yokluğu gayrimenkul değerlerinin yükselmesinde büyük rol oynuyor. Yatırımcılara yön veren raporlara göre İstanbul'un en değerli ilçeleri Avrupa yakasında konumlanırken Anadolu yakasındaki markalı konut projelerinde metrekare birim fiyatları 10 bin lira sınırını aştı.

2016'da birçok kentin konut getirisi Borsadaki şehir endeksi getirisini geride bıraktı. Yatırımcının konuta olan ilgisini gösteren karşılaştırmaya göre; 12 şehir endeksinden 4'ü borsada 2016'yı ekside kapatırken, aynı şehirler konutta kazandırdı. Konut getirisinde Kocaeli, İzmir, Bursa, Adana, Denizli ve İstanbul öne çıktı. Borsa kazancında ise Kayseri zirvede. İstanbul ise zarar ettirmedi

Rakamlar Yalan Söylemiyor

Türkiye'de bankalar ve banka dışı finansal kuruluşlar tarafından kullandırılan nakit krediler 2016 yılı Ekim ayı itibarıyla bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 12 artarak 1 trilyon 968 milyar liraya yükseldi. Bireysel kredi ve kredi kartları içinde en yüksek artış yüzde 11,9 ile konut kredilerinde görüldü. Bu arada ekonominin lokomotif sektörlerinin başında gelen gayrimenkul ve emlak sektörü ile ilgili yapılan olumsuz yorumların gerçeği yansıtmadığını söyleyen ERA Gayrimenkul Koordinatörü Mustafa Baygan, 2017 yılının geçtiğimiz yılın negatifliğinden uzak bir yıl olacağını belirtti. Baygan “Özellikle yenilenme gerektiren ve mevcut yatırım talebi emlak sektörünü 2017 yılında canlı tutacak” dedi.

Kaynak: Güneş