Borçlulara Erteleme İhtiyacı Olana Faizsiz Kredi ve Konut

29/01/2020

Türkiye, Elazığ depreminin yaralarını sarıyor. Yıkılan veya hasar gören evlerin yerine yenileri yapılacak. 10.000’i aşkın konutun 4.000’e yakını bu yıl teslim edilecek. İşletmelere de uygun koşullarda kredi sağlanacak. Kredi borçlularının ödemelerinde ise kolaylıklar sağlanacak.

Elazığ ve Malatya’da son depremden etkilenen vatandaşların normal yaşamlarına geri dönebilmeleri için çalışmalar hızla başladı. Yıkılan ya da hasar gören konutların yenilerinin yapılması için harekete geçildi. İlk etapta 3.850 konutun yapılacak ve bunlar yıl sonuna kadar teslim edilecek. Dört bölgede toplamda 10.850 adet konut, köylerde de ‘köy evleri’ inşa edilecek.

Depremden etkilenen KOBİ’lere acil destek kredisinin detayları da belli oldu. İşletme başına 100.000 liraya kadar 1 yıl ödemesiz kredi sağlanacak. Teminat sıkıntısı çeken KOBİ ve işletmeler için Kredi Garanti Fonu devreye girecek.

Bankalar birliği, deprem nedeniyle ödeme güçleri olumsuz etkilenen müşterilere kolaylık sağlanması yönünde bankalara tavsiyede bulundu. SGK prim borçlularına da ücretsiz sağlık hizmeti verileceği duyuruldu.

100.000 TL 1 Yıl Ödemesiz Kredi

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla harekete geçen KOSGEB, deprem bölgesine yönelik “Acil Destek Kredisi Programı” başlattı. Programdan, depremden etkilenen ve bu durumunu ilgili resmi makamlardan belgeleyen KOBİ’ler ile işletmeler faydalanabilecek. İşletme başına sağlanacak kredinin üst limiti 100.000 lira olacak. Krediye ait faizin tamamı KOSGEB tarafından karşılanacak. Kredi vadesinin ilk 12 ayı ödemesiz, kalanı 3’er aylık eşit taksitler halinde ödemeli toplam 36 ay olarak uygulanacak.

Teminat sıkıntısı çeken KOBİ ve işletmeler için Kredi Garanti Fonu (KGF) devreye girecek. KOSGEB tarafından uygulanan 2018 yılı “Makine Teçhizat Kredi Faiz Desteği Programı” ve “KOBİ Finansman Destek Programı”ndan yararlanmış ve halen kredi geri ödemeleri devam eden Malatya ve Elazığ’daki KOBİ ve işletmelerin ödemeleri Ocak 2021’e kadar ertelenecek. Uygulanmakta olan, KOBİ Finansman Destek Programı’ndan 2020’de yararlanacak Malatya ve Elazığ’daki KOBİ ve işletmelerin kredi geri ödemeleri 1 Ocak 2021’de başlayacak. KOBİ ve işletmelerin 30 Haziran 2020’ye kadar vadesi dolacak geri ödemeli destekler kapsamındaki borçlarıyla bu tarihten sonrasına rastlayan taksitlerinin vade tarihleri, vade sayısı değişmemek üzere herhangi bir yasal faiz alınmaksızın yeniden belirlenecek.

Bankalar Birliği’nden Tavsiye

Türkiye Bankalar Birliği (TBB), önceki günkü yönetim kurulu toplantısında, afet bölgesinde yaşanan muhtelif sorunların hafifletilmesine katkıda bulunulmasını ele aldı. Toplantıda alınan karara ilişkin şu açıklama yapıldı: “Yönetim kurulumuz, depremin bölge ekonomisinde yol açtığı olumsuz etkilere maruz kalan, ödeme güçleri olumsuz etkilenen banka müşterilerinin bankalara olan borçlarının ödenmesinde ve/veya kendilerine finansman olanakları sağlanmasında gerekli kolaylıkların gösterilmesi hususunda üyelerimize tavsiyede bulunulmasına karar verdi.”

Konutlar Yıl Sonuna Hazır

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Elazığ’daki deprem felaketi ardından bölgede ilk etapta 3.850 konutun yapım sürecini başlattıklarını belirterek, inşa edilecek tüm konutların teslimatının yıl sonuna kadar yapılacağını bildirdi. Bakan Kurum’un verdiği bilgilere göre, 4 bölgede toplamda 10.850 adet konut hayata geçirilecek. Buna ilave olarak etkilenen köylerde ‘köy evleri’ inşa edilecek.

Elazığ merkez ile Sivrice ve Maden ilçelerinde 58 yıkık, 428 ağır hasarlı, 296 orta hasarlı, Malatya’nın Battalgazi, Kale, Doğanyol, Pütürge ve Yeşilyurt ilçelerinde ise 315 yıkık, 2.424 ağır hasarlı, 20 acil yıkılacak yapı bulunuyor.

En Fazla 3 Kat

Bakan Kurum, Elazığ’da ellerinde 400 adet hazır konutun bulunduğunu, bu konutların evleri yıkılan veya yanan vatandaşlara tahsis edeceklerini ifade etti. Planlar doğrultusunda yapılacak konutlarda en fazla yükseklik 3 kat olacak.

Tarımköy Kurulacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın depremden etkilenen köylerde tarımköy uygulamasının hayata geçirilmesi talimatını verdiğini anlatan Kurum, “Bu çerçevede Elazığ’ın köylerinde 1000 adet tarımköy uygulaması yapacağız. Su basmanına kadar betonarme üzerine de çelik konstrüksiyon yapılar olacak. Bunu köylerimizdeki hasar durumuna göre 20’şer 30’arlı gerçekleştireceğiz. Bunların yanında vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını giderecek ahırları da projelendireceğiz” dedi.

Ücretsiz Sağlık Hizmeti

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Elazığ ve Malatya’da depremden etkilenenlerin, prim borçlarına bakılmaksızın ve katılım payı ödemeksizin sağlık hizmeti alabileceğini bildirdi. Selçuk, “Bu illerimizdeki tüm genel sağlık sigortalılarımız ve bunların bakmakla yükümlü olduğu vatandaşlarımızdan muayene, ilaç, optik, ortez/protez ve diğer tıbbi malzeme katılım payları 30 Nisan 2020’ye kadar alınmayacak” dedi.

Kaynak: Milliyet