Borsa Güne Yükselişle Dolar Kuru Düşüşle Başladı

09/04/2020

Yoğun veri gündemi ve gelişmelerin yaşanacağı günde küresel piyasalarda iyimserlik hakim. ABD'deki yükselişlerin ardından Asya borsaları da artıda. Borsa İstanbul ise güne %1,13 artışla 94.275 puandan açıldı. Dolar kuru düne göre hafif düşüşle 6.77 seviyesinde.

Küresel piyasalar, dün ABD borsalarındaki %3'leri gören artışların ardından bu sabaha iyimser başladı. Japonya hariç Asya borsalarında hafif artılar gözlemleniyor. ABD vadelilerinde de sabah saatleri itibarıyla yükselişler söz konusu.

Piyasaların veri gündemi haber akışı oldukça yoğun. Ertelenen OPEC toplantısı bugün gerçekleştirilirken Fed Başkanı Jerome Powell açıklama yapacak. Veri gündeminin başında ise ABD işsizlik maaşı başvuruları açıklanacak. ABD'de işsizlik maaşı başvuruları son 2 haftada sırasıyla 3,3 milyon ve 6,6 milyon kişi artmış ve tarihi seviyelere ulaşmıştı.

Borsa İstanbul Artıda Açıldı

Önemli verilerin açıklanacağı ve dikkatle izlenecek gelişmelerin bulunduğu yeni günde Borsa İstanbul BİST 100 Endeksi %1,13 artışla 94.275 puandan açıldı. Dolar/TL kuru ise sakin bir seyirle 6,77, euro/TL 7,38 seviyesinden başladı.

OPEC zirvesi öncesinde petrol fiyatlarındaki yükseliş bugün de sürüyor. Zirvede 10-15 milyon varillik bir kesinti kararı çıkabileceği beklentisiyle brent petrolün varili 33 doların üzerinde seyrediyor.

Spot altının ons fiyatı ise 1645-1650 dolar bandında hareket ediyor.

Piyasalarda Dikkat Çeken Açıklamalar

Chicago Fed Başkanı Charles Evans, ABD ekonomisinde ikinci yarıda toparlanmanının başlamasını umduğunu söyledi. Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan, ABD ekonomisinin cari çeyrekte hızlı bir düşüşün ardından yılın ikinci yarısında büyümeye dönmeye doğru gideceğine inandığını açıkladı.

Dünya Bankası, Avrupa ve Orta Asya'da kalkınmakta ve gelişmekte olan ekonomilerin 2020'de %2,8-4,4 daralmasını bekliyor. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, koronavirüs krizi ile mücadele için Avrupa'nın daha büyük dayanışma göstermesine ihtiyaç olduğunu söyledi.

Japonya Merkez Bankası (BoJ) Başkanı Haruhiko Kuroda, Japon ekonomisinin görünümüne yönelik belirsizliğini olağanüstü yüksek olduğunu ve şirketlerin fonlama gerilimlerinin kötüleştiğini bildirdi.

Kaynak: Dünya