Boşanma Durumunda Ev Kredisi Borcu Nasıl Paylaşılır?

21/06/2018

Evlilik kararı verilirken bir ömür boyu beraber olmak için yola çıkılırsada ne yazık ki bazı çiftler için bu yolculuk yarım kalabilmektedir. Boşanma süreci başladığında ödenmekte olan ev kredisi nasıl paylaşılır?

Boşanma süreci pek çok çift için sorunlu geçerken özellikle de boşanmada mal paylaşımı sorunların yaşanmasına neden olmaktadır. Anlaşmalı boşanma yaşanıyor olsa dahi çiftlerin anlaşmalı boşanma protokolü hazırlanana kadar uzlaşmaya varmaları sancılı bir süreçtir, Peki, boşanmada kredi borcu olan ev nasıl paylaşılır?

Ev Kredisi Öderken Boşanma Süreci Nasıl İşler?

Çiftlerin boşanırken konut kredisi ödemesi boşanmalarına bir engel değildir. Bu durumda çift anlaşmalı boşanma protokolü hazırladıysalar mahkeme bu protokolün uygulanmasına karar verir ve çiftlerin kendi aralarında vardıkları anlaşma geçerli kabul edilir. Ancak böyle bir anlaşma ortada yoksa yani çekişmeli boşanma süreci yaşanıyorsa bu durumda mahkeme kararına uyulması gerekir. Konut kredisi kullanılarak satın alınan ev kanunlara göre edinilmiş mal kapsamına girmektedir.

Konut kredisi ödemesi hala devam ediyorsa ve boşanma sürecinde bir anlaşma metni oluşturulmadıysa bu durumda boşanmanın gerçekleştiği güne kadar yapılan konut kredisi ödemeleri için olan tutar hesaplanır ve diğer eşe bu tutarın yarısının ödemesi gerçekleştirilir. Bu süreçte eşlerden birinin çalışmaması ya da bu konutta oturmaması gibi hiçbir kriter değerlendirmeye alınmaz. Yani koşullar ne olursa olsun evlilik tarihi içerisinde alınan konut için diğer eş hak sahibidir. Alacak hakkı için boşanan çift mal tasfiye davası açar ve bu şekilde alacağı tutar belirlenir. Boşandıktan sonra konut kredisi ödemesi ise konutun mülkiyetini üzerine alan kişi tarafından devam ettirilir.

Kaynak: emlak365