Güncel Faiz Oranları ile Konut Stokları Erir mi?

07/11/2018

Konut sektöründeki stok sorunun çözülmesi için Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yeni bir sistem üzerinde çalışıyor. Peki konut kredisi faiz oranları bu seviylerdeyken konut stokları erir mi?

Konutta yeni kampanyanın detayları belli oldu. Hazine ve Maliye Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile beraber piyasadaki konut stokunu eritmek için yeni kampanya düzenleniyor.

Kampanya dahilinde öncelik maddi sorunlar yaşayan gayrimenkul firmalarının satılmayan konut stoklarının Emlak Konut’ a devredilerek satılmasını kapsıyor. Emlak Konut firmalardan devraldığı konutları havuzunda satışa çıkaracak. Satıştan elde elden kazancın %70’i firmaların bankalara olan borçlarında %30’u da firmaların kendi işlerinde harcanmak koşulu ile devredilecek.

Kasım ayı içerisinde devreye girmesi beklenen kampanya kapsamında yeni bir gelişme olmazsa konut sektörünü rahatlatacak proje kapsamında konut almak isteyen vatandaş için cazip bir fırsat sunulmuyor.

Kamu bankalarının Temmuz ayında son bulan konut kredisi faiz indiriminden beri konut kredisi faiz oranlarında indirim bekleyen vatandaşın yine umutları yıkıldı. Yeni kampanya vatandaşa değil konut sektörüne geliyor.

Ağustos ayı itibari ile kur artışı sonrasında zirve seviyelere ulaşan konut kredisi faiz oranları nispeten inmeye başlasada hala vatandaşı memnun edecek seviyelere gerilemedi. Güncel olarak bankaların konut kredisi faiz oranları ortalamaları %2,52 seviyesine geriledi. Özel bankalar tarafından son haftalarda gerçekleştirilen konut kredisi faiz indirimleri, masraflar hariç en düşük konut kredisi faiz oranı olan Ziraat Bankası bile %1.98 oranının altına inemedi. Ziraat bankası %1.98 faiz oranı da sadece 100 bin TL ye kadar olan konut kredilerinde uyguluyor. 100 - 500 bin TL aralığındaki oran ise %2.09.

Ziraat Bankasının yanında İNG Bank’ta 100 bin TL üzerinde %2.09 faiz oranı ile konut kredisi kullandırıyor. %2.09 faiz oranı ile konut kredisi kullandıran VakıfBank ve HalkBank’ın kampanyalı konut kredisi ürünlerinde de 100 bin TL üzerine çıkıldığında faiz oranları yükseliyor.

Ortalama konut fiyatları üzerinden 300 bin TL tutarında konut almak isteyen vatandaşın konutun ekspertiz değerinin %80’i kadar konut kredisi kullanabileceği düşünüldüğünde 240 bin TL konut kredisinin 120 ay vade ve %2.09 faiz oranı ile konut kredisi hesaplama yapıldığında aylık ödemesi 5 bin 473 TL’ye karşılık geliyor. Vatandaşın toplam geri ödeme miktarı ise 656 bin 760 TL ye denk geliyor.

Konut sahibi olmak için konut kredisi faiz oranlarında indirim bekleniyor. Konut stoklarının eritilmesi için Emlak Konut havuzunda konut satışı yapılsa da vatandaş güncel konut kredisi faiz oranları ile konut alamıyor. Emlak Konut bünyesinde toplanacak olan stoklar düşük fiyatlı satılacak olsa dahi konut kredisi faiz oranlarında indirim olmadan vatandaşın uygun fiyatlarla konut edinebilmesinde başarılı olabilecek gibi görünmüyor.

Kaynak: KrediPazarı