Bu sorun çözülmeli!

29/07/2010

Kazakistan Büyükelçisi Amreyev, İstanbul'dan ev almak isteyince "karşılıklılık" yasasına takıldı. Büyükelçi Kazakistan Meclisi'nde yeni kanun tasarısı hazırlattı

kazakh-ambassadorKazakistan'ın Ankara Büyükelçisi Bagdad Amreyev bir yıldır görev yaptığı Türkiye'den bir ev almak isteyince mütekabiliyet (karşılıklılık) yasasına takıldı.

Amreyev'in İstanbul'da daire alma istediği de bu nedenle Türk makamlarca reddedildi. Mütekabiliyet ilkesi yurtdışında Türk vatandaşlarının mülk edinemediği ülkelerin vatandaşlarının da Türkiye'de mülk edinememesini kapsıyor.

Kazakistan, Türk vatandaşlarının ülkelerinde mülk edinmelerine izin vermediği için Kazak vatandaşlar da Türkiye'den mülk edinemiyor. Ancak Büyükelçi Amreyev'in İstanbul aşkı yasaların bile önüne geçti.

Yaklaşık bir yıldır Türkiye'de görev yapan büyükelçi, kendisi ev sahibi olmak istediğinde haberdar olduğu bu sorun karşısında hemen harekete geçti. Kazakistan Meclisi'ndeki parlamenterlerle görüşen büyükelçi Amyerev'in temasları sonucunda ülkede, Kazak vatandaşların Türkiye'den mülk edinmesini içeren bir kanun tasarısı hazırlandı. Tasarının önümüzdeki hafta gibi Kazak meclisinde görüşüleceği öğrenildi. Bu arada Kazak büyükelçiliği yetkilileri de kanun tasarısı teklifini doğrularken yakın zamanda konunun çözüme kavuşturulmasını istediklerini söyledi.

Kazak Akını Olur

Büyükelçi'nin temasları sonucunda, Kazakistan'da Türklere, Türkiye'de de Kazaklara özel mülkiyet edinme hakkı çıkabilir. Şu anda Kazak vatandaşları Türkiye'de gayrimenkul sahibi olamıyor. Sadece şirketler ve tüzel kişilikler üzerinden alım yapabiliyor. Eğer bu karar çıkarsa Türkiye'de başka kişiler adına gayrimenkul edinen 20 bin Kazak vatandaşının da önünün açılabileceği belirtiliyor. Bir Kazak yetkili, "Kazaklar bugüne kadar Dubai'den büyük oranda gayrimenkul satın aldılar. Bu kararla rotanın artık İstanbul'a dönmesini bekliyoruz" diye konuştu.

Kaynak: Sabah