Çanakkale'de Kredi Masrafılarını Almak İsteyenler Tüketici Derneğinden Yardım Alıyor

01/10/2012

Çanakkale’de kredi kullanan tüketiciler dosya masrafı paraların geri ödenmesi ile ilgili başvurulara başladı.

Yargıtay'ın kredi kullanan vatandaşlardan dosya masrafı adı altında aldığı paraların geri ödenmesi ile ilgili çıkardığı "dosya masrafına iade" kararının ardından, Çanakkale’de de kredi kullanıcısı tüketiciler başvurulara başladı.

Çanakkale’de dosya masrafını almak için başvuruda bulunan tüketicilerin öncelikli olarak bankaya yazılı olarak iadeli taahhütlü başvuruda bulunması gerektiğini ifade eden TÜKODER Başkanı Ali Rıza Berkit dosya masrafı 1.161 liraya kadar olan tüketicilerin Tüketici Heyetine başvurduğunu, bu rakamın üzerinde olan tüketicilerin davarlının ise Tüketici Mahkemeleri’nde görüldüğünü belirtti.
Tüketici Derneğiı">
TÜKODER Çanakkale Şubesi Başkanı Ali Rıza Berkit; “Kredi masraflarının geri talebi ile ilgili vatandaşlarımız başvuruda bulunuyor. Davası lehine sonuçlanan tüketiciler de var. Öncelikle tüketiciler bankaları ihtar etsinler. Yalnız bir detay var, kredi sözleşmesinde açık açık dosya masrafı alındığı el yazısı ile belirtiliyorsa geri alamazlar, sözleşmenin maddeleri içinde yer alıyorsa geri alabilirler. Sözleşme örneği kendilerinde olan tüketiciler TÜKODER’den dilekçe örneği alıp, postaneden iadeli taahhütlü başvuruda bulunabilirler. Kredi ödemeleri devam ederken de bu haklarını arayabilirler” dedi.

Berkit bankaların başta hesap işletim ücreti adı altında olmak üzere müşterilerinden 80 kalem üzerinden çeşitli komisyonlar aldığını belirterek, bunların hiçbir yasal dayanağı olmadığını belirtti. Bankaların konut kredisi kullanan ve borcu biten evi ipotekteki tüketicilerden ise 300-400 lira ücret bedeli istediğini belirten Berkit bunun da yasal olmadığını ekledi ve bankaların tüketiciyi yolunacak kaz gibi gördüğünü belirtti.

Kaynak: Çanakkale Olay