Coronavirus Konutta Trendleri Değiştirdi

27/03/2020

Coronavirus konut piyasasını da vurdu. Gayrimenkul sektöründe trendler değişti. Konut sektörü salgından nasıl etkilenecek? Hangi konutlar daha çok tercih edilecek?

Dünyayı etkisi altına alan coronavirus yaşamın her alanında etkisini gösteriyor. Uçuşlar durdu, sınır kapıları kapandı, eğitime ara verildi, firmalar evde çalışma modeline geçmeye başladı. İnsanları endişelendiren küresel salgın, gayrimenkul ilanlarını dahi etkiledi. Gayrimenkul sektörü temsilcileri, virüsün konut talebi konusunda trendleri değiştireceğini, vatandaşların şu dönemde internette dolaşan saçma ve gerçek dışı ilanlara çok dikkat etmesi gerektiğini belirtiyor.

Corona virüs birçok sektörü etkilerken emlak sektöründe de talebin düşmesine yol açtı. Piyasa, beklemeye geçerken önümüzdeki dönemde şehir dışı evlere yönelik talebin artabileceği belirtiliyor.

İnternet İlanlarına Dikkat

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa bu dönemde internette corona ile ilgili saçma ilanların sayısının arttığını söyledi.

Aşa, "Bu evler virüse dayanıklı ve yüksek katta, bu kata virüs çıkamaz" gibi ilanlar görüyoruz. Vatandaşların böyle ilanlara inanmaması gerekiyor" dedi.

Şu an sadece daha önceden bağlantısı süren ve acil olan işlerin yapıldığını anlatan Aşa, emlakçıların ofislerini açmadıklarını ve talebin düştüğünü belirtti.

Aşa, "2020'yi emlak piyasası için yok sayıyoruz. Kayıp yıl olarak görüyoruz. Talep olmadığı için belki fiyatlar da bir miktar düşebilir ancak virüs bitse de emlak sektörü olarak 3 ay etkisinden kurtulamayız" şeklinde konuştu.

Şehir Dışına Yönelim Var

Corona virüsü sonrası insanların belirsizlik içinde olduğunu ve ne olacağını görmek istediklerini kaydeden Coldwell Banker Türkiye Ülke Başkanı Gökhan Taş, ilanlarda ise bir düşüş olmadığını söyledi.

Taş, "Herkes online çalışmaya döndüğü için, daha önce çok görmediğimiz sanal turlar, video ile portföy sunumları ve görüntülü görüşmeler çok arttı" dedi.

Şehir içinde ev bakan insanların virüs nedeniyle şehir dışına yönelebileceğini kaydeden Taş, "Şehir içinde müstakil evlerden özellikle kiralık olanlarla ilgili aramalar artmış durumda.

Hem sağlık, korku ve tedirginlikten hem de şehir içindeki dairelerini yüksek fiyata satıp şehir dışına doğru olan veya şehir dışındaki evleri çok daha ucuza alabilecekleri için kalabalık siteler yerine müstakil evler, şehrin merkezi yerine de şehir dışı lokasyonlar öne çıkacak" diye konuştu.

İstanbula Yakın Yerler Öne Çıkacak

Sadece yabancılara gayrimenkul satan şirketlerden Nevita'nın Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Akbal da, virüs sonrası alınan tedbirlerle fiili olarak yabancı ilgisinin neredeyse kaybolduğunu kaydederek, "Zaman içerisinde elbette tekrar oluşacak ancak trendlerin değişeceğini düşünüyorum. Şehir dışı ya da müstakil konutlara ilgi artacaktır. Corona bu anlamda ev alırken daha fazla düşünmeyi sağlayacak. İstanbul'a yakın ama nispeten daha sakin Tekirdağ, Kocaeli, Sakarya gibi şehirlere ilgi artabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: NTV