Covid-19 Sonrası Kredi Kayıpları 11 Milyara Çıkabilir

28/04/2020

HSBC Holdings Covid-19 sonrası bu yılki kredi kayıplarının 11 milyar dolar ile finans krizinden bu yana en yüksek seviyeye çıkabileceği uyarısında bulundu.

HSBC Holdings Plc, coronavirus pandemisinin küresel ekonomik faaliyetleri durdurmasıyla birlikte takipteki kredilerden doğacak kayıpların bu yıl 11 milyar dolar ile son finans krizinden bu yana görülen en yüksek seviyeye yükselebileceği uyarısında bulundu.

Bankanın Salı günkü açıklamasına göre HSBC'nin düzeltilmiş karı yılın ilk üç aylık döneminde %51 düştü ve beklenen kredi kayıpları 3 milyar dolara tırmandı. Ayrıca Asya odaklı banka yeniden yapılandırma programının bazı bölümlerini en azından 2020'nin sonuna kadar erteledi.

Göreve yeni gelen CEO Noel Quinn'in Avrupa'nın en büyük bankasının karlılığını artırma planı, tüm dünyadaki rakiplerinde olduğu gibi coronavirus nedeniyle yarıda kesildi. Çalkantılı piyasalar bankaların alım satım işlem gelirini artırdıysa da, ABD'nin büyük bankaları ilk çeyrekte kötü kredileri karşılamak için 25 milyar dolar ayırdılar.

HSBC beklenen kredi kayıplarının bu yıl 7 milyar dolar ile 11 milyar dolar arasında olabileceğini tahmin ediyor. Bankaya göre bu durum 2020'de "somut bir şekilde daha az karlılık" anlamına geliyor ve daha düşük giderler ile tampon yapılacak.

HSBC'nin açıklamasında "Sektörlere göre etki değişecektir. Petrol ve doğalgaz, ulaşım ve zaruri olmayan tüketici sektörlerinde risk yüksek. Covid-19 pandemisinin müşterilerimiz üzerindeki ekonomik etkisi, finansal performansımızda görülen değişimin ana nedeni oldu." değerlendirmesine yer verildi.

Kaynak: KrediPazari