DASK yaptıran konut sayısı 3.4 milyon

13/08/2009

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), 17 Ağustos Marmara depreminin onuncu yılında zorunlu deprem sigortası bilincini artırmak için yeni bir kampanya başlatırken, zorunlu deprem sigortası olan konut sayısının 3 milyon 400 bine çıktığını açıkladı.

DASK’ın “Depremi hatırlamak yetmez, harekete geçmek lazım” sloganlı yeni bilinçlendirme kampanyasına, Suzan Sabancı Dinçer, Ahmet Mete Işıkara, Mustafa Koç, Nasuh Mahruki, Elif Şafak, Bülent Uygun, Arzuhan Doğan Yalçındağ ve Ahmet Zorlu gibi isimler de destek verecek.

Kampanyanın tanıtımı için düzenlenen basın toplantısında konuşan Hazine Müsteşarı İbrahim Halil Çanakçı, 1999 yılında meydana gelen Marmara depremi öncesinde sadece 500 bin evin konut sigortası varken, bugün zorunlu deprem sigortası ile güvence altına alınan konutların sayısının 3 milyon 400 bine ulaştığını söyledi.

Amaç yükü hafifletmek Çanakçı, sigortada amacın depremin ortaya çıkardığı maddi yükü hafifletmek ve depremden zarar görenlere yardım etmek olduğunu belirterek, “DASK dünyanın en büyük sigorta havuzlarından biri ve Türkiye’nin geliştirdiği bu model birçok ülkeye örnek teşkil ediyor. Yüzde 98’i farklı oranlarda deprem riski taşıyan topraklarda yaşıyoruz. 2010 yılı sonunda 5 milyon konutu sigortalı yapmayı hedefliyoruz” dedi.

 DASK İdarecisi Eureko Sigorta’nın Genel Müdürü Okan Utkueri de, zorunlu deprem sigortalılık oranı en yüksek ilin yüzde 56 ile Ankara olduğunu, İstanbul’un ise yüzde 34’lük orana sahip bulunduğunu belirtti. Utkueri, şöyle konuştu: “Türkiye’de 13 milyon konut var. Her 4 konuttan biri DASK güvencesinde. Kısa vadedeki hedefimiz, 2010 sonunda 5 milyon konutu sigortalı yapmak. DASK, 2000 yılından bu yana 252 depremde 10 bin 489 konuta 20 milyon liraya yakın hasar ödemesi yaptı.'

Kaynak: Hürriyet