Diyarbakır En Hızlı Kredi Artışı Sağlayan İl

11/07/2012

İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, 'Diyarbakır bizim en hızlı kredi artışı sağladığımız, büyüme açısından da geri dönüş açısından da en iyi performans gösterdiğimiz illerden biri. En ufak sorun yok, tıkır tıkır işleyen süreç var. Arsa fiyatları da uçmuş durumda' dedi.

Diyarbakır Bankacılığın Gözde İli Oldu

Şehirdeki potansiyeli anlatan İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, 'Diyarbakır bizim en hızlı kredi artışı sağladığımız, büyüme açısından da geri dönüş açısından da en iyi performans gösterdiğimiz illerden biri. En ufak sorun yok, tıkır tıkır işleyen süreç var. Arsa fiyatları da uçmuş durumda' dedi.

Akşam Gazetesi'nden Mehmet Ali Ergün İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali ile Türk bankacılık sektörü ve Avrupa'da iyice kayganlaşan pazar koşullarını değerlendirdi.

5-10 yıl önce güçlü ekonomisiyle övünen İspanyol ekonomisinin yaşadığı ciddi sorunların, Türkiye'de de yaşanma riskini değerlendiren Bali,  'Aynı şey değil İspanya'nın 'benim ekonomim çok güçlü' dediği ortamda dünyada kriz yoktu. Büyüyen bir dünya, büyüyen bir Avrupa ekonomisi vardı. Doğal olarak İspanyol ekonomisi de büyüyordu. Biz ise dünyanın krizlerle boğuştuğu bir dönemde 'çok iyiyiz' dedi.

Bu noktada Türkiye'nin 5 faktörle çıktığını belirten Bali, '-Ekonomik büyüme: Olumlu, - Enflasyon: Olumlu; - Bütçe: olumlu. - Borç istatistikleri: Olumlu. - Cari açık: Kaygı konusuydu. Şimdilerde ciddi iyileşme trendi var. ' dedi. 'Krize karşı sağlam duruş bu 5 temel üzerinde mi yükseliyor'? sorusunu 'Böyle bir makroekonomik tablo, sorunların olduğu bir ekonomik iklimde sizi koruyabilir, koruyor da. Biz krizleri çarpan etkisiyle yaşıyorduk, şimdi iskontoyla geçiriyoruz. Bu, hazırlıklı olmak demektir.' şeklinde cevapladı.

Diyarbakır Örneği

İş Bankası'nın Doğu ve Güneydoğu'daki büyüme stratejisini değerlendiren Bali: 'Diyarbakır, bizim çok hızlı kredi artışı sağladığımız, büyüme açısından da geri dönüş açısından da en iyi performans gösterdiğimiz illerden biri. Borcuna sadık bir şehir. Tıkır tıkır işleyen bir sürecimiz var. Topladığımız kaynağın maliyeti, verdiğimiz krediler, kredi artış hızımız, geri dönme oranımız en başarılı bölgelerimizden biridir. Ticaret anlamında Diyarbakır'da müthiş bir gelişme var. Ataşehir gibi şehre ilave şehirler konuşuluyor. Arsa fiyatları da uçmuş durumda.' dedi.

Bankalar Krediyi Kıstı mı?

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) Genel Kurulu'nda TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Doğu ve Güneydoğu'da bankaların kredi verirken işleri zorlaştırdığını söyleyerek bankalara yüklenmişti. Bali' 'Neden kredi vermiyorsunuz?' sorusunu şu şekilde açıkladı: 'Bankalar kredi vermiyor demekle 'bana kredi vermiyor' demek başka şeyler. 2011'de bankacılık sistemi, nakdi kredilerini yüzde 30'un üzerinde artırmış. İş Bankası ise kredilerini, sektörün açık ara üzerinde, yüzde 39'a karşılık yüzde 43 oranında yükseltmiş. Bunun da yüzde 80'i ticari kredi. Bankacılık neden kredi vermesin? Elindeki parayı satamazsa zarar eder. Bankalar arasında bir rekabet var, finansal hizmet kıtlığı da yok memkelette.'

Kaynak: KrediPazarı