Dolar Kuru 5.5’nin Altına İndi

07/08/2019

Merkez Bankası’nın faiz indirimi ve ABD yaptırım ihtimallerinin azalması ile son 4 ayın en düşük seviyesine gerileyerek 5.5’in altına indi.

ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşları gerginliğinin artması ile küresel piyasalar haftaya sert düşüşle başladı. Yuanın dolar karşısında 7,0 seviyesine gerilemesi ve ABD’nin Çin’i kur manipülatörü ilan etmesi sonrasında Çin Merkez Bankası’nın yuandaki sert düşüşe izin vermeyeceğini açıklamasıyla satışlar azaldı.

Küresel piyasalardaki kayıplara karşın TL varlıklardaki yükseliş bu hafta da devam ediyor. Satışlara sınırlı tepki gösteren BIST 100 bugün 100.000 puan üzerine çıktı ve son saatte 99.500 puan yakınında işlem görüyor.

Döviz tarafında da TL pozitif fiyatlama devam ediyor. 25 Temmuz PPK toplantısı sonrasında düşüşe geçen dolar kuru bugün 5,48’e gerileyerek 2 Nisan sonrası en düşük seviyeye inerken euro kuru ise 6,15’e geriledi.

MSCI Türkiye Endeksi dün %1,6 yükselişle gelişmekte olan ülkelerden daha iyi performans gösterdi ve yıllık faiz de %16’da.

Türk Lirası varlıkların artan risk ortamında pozitif fiyatlanmasında ABD’den gelecek yaptırım olasılığının zayıflaması en önemli etken olurken merkez bankalarının faiz indirimi sürecinde olmaları ve TCMB’nin diğer hamleleri de destek sağlıyor.

Kaynak: İnvesting