Dolar Kuru 5.90 Seviyelerine Geriledi

09/01/2020

ABD- İran gerginliğinde tarafların piyasaları yumuşatan açıklamaları sonrasında risk iştahı yeniden arttı. Türk Lirası dolar karşısında güçlü değerlendi. Dolar kuru 5.90 seviyelerinde yer alıyor.

ABD’nin İran Devrim Muhafızları'na bağlı Kudüs Gücü'nün Komutanı Kasım Süleymaniyi hava saldırısı ile öldürmesi ve İran’ın da Irak’taki ABD üslerini vurması ile küresel riskler arttı. Haftaya yüksek riskle başlayan piyasalar, gerek ABD gerekse İran’ın savaş taraftarı olmadıklarını açıklaması ve misillemelerin korkulan düzeyde olmaması ile kayıplarını sildi.

2019’un son aylarında ralli yapan hisse senedi piyasaları 2020’ye jeopolitik risklerle başladı, ancak kayıplar sınırlı kaldı ve piyasalar yeniden yükselişine devam ediyor. Ortadoğu’daki gerginlikle sert atağa geçen altın ve petrol ise kazançlarının bir kısmını geri verdi.

Dün 1,589$ seviyesine çıkarak son yolların zirvesini gören altın, bugün 1,553$ seviyesine gerilerken brent petrol ise 71,30$ seviyesinden 65,70$ seviyesine geriledi.

Gelişen ülke paraları dün dolar karşısında değer kazanırken TL de son günlerdeki kaybının ardından günü yükselişle tamamladı ve USD/TRY kuru 5,90 seviyesine geriledi. Kur, yeni günün ilk yarısında 5,91 seviyesine yakın işlem görürken EUR/TRY 6,59 ve GBP/TRY 7,78 seviyesinde fiyatlanıyor. Dün 310 TL’ye yükselerek rekor kıran gram altın bugün 296 TL’den işlem görüyor.

Kaynak: KrediPazari