Dolar Kuru 6 TL’nin Altına İnecek mi?

11/02/2020

Uluslararası piyasalardaki virüs endişesi, jeopolitik unsurlara bağlı olarak lirayı baskılamaya başladı. Dolar kuru son haftada 6 TL sınırının üstünde seyrediyor. Kur tekrar 6 TL’nin altına inecek mi?

Dolar/TL'de bir süredir 6 seviyesinin hemen altındaki stabil seyir Cuma günü akşam saatleri itibarıyla yerini sert dalgalanmalara bıraktı.

BDDK'nın swap adımı ve kamuların TL'ye desteği kurdaki yükselişi sınırlandıran önemli bir etken olurken artan jeopolitik tansiyon ise piyasalardaki satış baskısının ana belirleyici konumunda. BDDK'nın swap adımının da desteğiye dolar/TL Cuma günü test ettiği 6.05 seviyesinden dün 5.9750'ye kadar geriledi. Ancak kur artan jeopolitik tansiyonun da etkisiyle gördüğü en düşük seviyelerde kalıcı olamadı.

Londra swap piyasalarında gecelik vadede lira faizleri dün %75'e kadar yükseldi. Ancak gecelik faiz bu seviyelerde kalıcı olmadı. İlgili faiz 2019 ilk çeyrek sonunda kısa bir süre için 1,200 puana kadar çıkmıştı.

BDDK dün para swapı, forward, opsiyon ve diğer türev işlemlerin toplamının bankaların en son hesapladıkları yasal özkaynaklarının %10'u ile sınırlandırılmasına karar verildiğini açıkladı. İlgili limit 2018 Ağustos ayından itibaren %25 olarak uygulanıyordu. Bankacıların yaptığı hesaplamaya göre bankacılık sektörünün yasal özkaynakları 105 milyar dolar, bu hesaplamaya göre sınırlama 10.5 milyar dolara tekabül ediyor.

TL'yi destekleyen bir diğer unsur ise kamu bankalarının TL'deki istikrarlı seyri için sağladığı döviz arzı. Rabobank'tan Piotr Matys, TL'yi "tam olarak serbest işlem gören bir para birimi değil" sözleriyle tanımlıyor.

Reuters'da geçen hafta yayımlanan bir analizde de dikkat çekildiği üzere ekonomi yönetiminin kurda rekabetçilik vurgusu 2020 için de kamunun gerektiğinde piyasada aktif olduğu bir TL resmi çiziyor.

Jeopolitik Tansiyon Yakından Seyrediliyor

Piyasalarda bugün Hazine'nin düzenleyeceği 7 yıl vadeli değişken faizli tahvil ihalesi ve TL cinsi sukuk ihracı takip edilirken, yön belirleyici olarak ise jeopolitik gelişmeler izleniyor.

Suriye'de rejim unsurlarının İdlib'deki TSK hedeflerine yönelik top atışlarında dün beş asker hayatını kaybederken, beş asker de yaralandı.

MSB, saldırıya angajman kuralları ile karşılık verildiğini, 101 rejim unsurunun etkisiz hale getirildiğini duyurdu.

Tahvil Faizleri Yükselişte

TCMB'nin de desteğiyle sert gerileyen tahvil getirileri son birkaç işlem gününde ise yeniden yükselişe geçti. Gösterge 10 yıllık tahvilin ortalama bileşik getirisi son bir yılda 10 puan geriledikren sonra yükselişte. Geçen yıl Mayıs'ta %21 seviyesindeki ortalama bileşik getiri Cuma günü spot kapanışta %10.60, dün %11.00 oldu.

Gösterge 2 yıllık tahvilin ortalama bileşik getirisinde ise Ocak sonunda en düşük %9.96 seviyesi test edildi. Bu seviyeler en son 2016 yılı son aylarında görülmüştü. Spot kapanışta ortalama bileşik getiri Cuma günü %10.44, dün %10.98 oldu.

Ekim 2019'da 410 puanı aşan Türkiye'nin 5 yıllık CDS'leri Ocak'ta 240 baz puanın da altını test etmişti. Son dönemdeki satış baskısıyla birlikte CDS'ler 280 baz puana yakın bir seyir izliyor.

Kaynak: Reuters