Dolar Kuru Düşüşe Geçti Konut Kredisi Nasıl Etkilenir?

10/06/2019

Dolar kuru son günlerde dalgalı bir düşüş seyrediyor. Doların düşmesi konut kredisi faiz oranlarını etkiler mi?

Geçtiğimiz hafta içinde 5,66 seviyesine gerileyerek 9 Nisan sonrası en düşük seviyeyi gören USD/TRY kuru, haftayı 5,83 seviyesinde tamamladı. Dolar kurunda geçtiğimiz aylarda yaşanan sert çıkışları takip eden konut kredisi faiz oranları kur ile birlikte düşüş gösterir mi?

Fed Başkanı Powell’in faiz indirimi beklentilerini artıran açıklamaları sonrası doların küresel piyasalarda değer kaybetmesi TL varlıkların son haftada değerlenmesini sağladı ve kur, son ayki kazançlarını geri verdi.

Çarşamba günü yapılacak PPK toplantısında merkezin faiz değişikliğine gitmeyeceği beklentisi ile TL varlıklardaki olumlu hava bugün de devam ediyor. Gün başında 5,86’ya doğru yükseliş yaşayan USD/TRY kuru son saatte 5,7750’ye geriledi. TCMB, 25 Nisan PPK toplantısında karar metninde şahin ifadelere yer vermeyerek faiz indirimi beklentisi yaratmıştı, sonrasında TCMB Başkanı Çetinkaya, bu değişikliğin yakın vadede faiz değişikliği olarak algılanmaması gerektiği açıklamasında bulundu. Ayrıca Mayıs ayı içinde kurun 6,2450’ye yükselmesi ve enflasyonun %19 üzerindeki yüksek seyrini koruması nedeniyle merkezin Haziran toplantısında da faiz değişikliğine gitmesi beklenmiyor.

Küresel piyasalarda Fed’in faiz indirimi beklentisine karşın ticaret savaşlarının devam etmesi iyimser etkinin de sınırlı kalmasına neden oluyor, ancak son haftada gelişen ülke varlıklarına talep yaşanması nedeniyle fiyatlamalar olumlu ilerlerken MSCI Türkiye Endeksi de %4 üzerinde değer kazandı.

Merkez Bankası’nın para politikası faizlerinde düşüş yaşanmadan ve kurda düşüş uzun vadeli olmadan önce uzmanların beklentisi konut kredisi faiz oranlarının düşmeyeceği yönünde. Konut kredisi faizlerinde yakın dönemde düşüş beklemese de artış beklentisi de görülmüyor.

Kaynak: İnvesting