Dolar Kuru Güne 6.77’den Başladı

14/04/2020

Dünya borsalarının tamamının Paskalya tatilinden döndüğü haftanın ikinci gününde piyasalar yön bulma arayışında. ABD vadelileri ve Asya borsaları hafif artıda. Dolar/TL kuru ise 6,77 seviyelerinde.

Avrupa borsalarının da Paskalya tatilinden dönmesiyle küresel piyasalar, tam kapasiteyle işlemlere başlıyor. Sabah saatlerinde Asya hisse senetleri piyasasında hafif alıcılı bir hava hakim.

Dünkü işlemlerin ekside kapandığı ABD borsalarında ise vadeliler bu sabah %1,5 civarı yükselişte. Dün Londra ve Frankfurt piyasaları kapalı olduğu için BDDK'nın swap düzenlemesinin etkileri tam anlamıyla gözlemlenemedi. 6,71 seviyelerinde haftaya başlayan dolar/TL kuru dün 6,79'a kadar tırmanmıştı. Bu sabahki işlemlerde ise dolar/TL kurulu 6,77 seviyelerinde seyrediyor. Euro/TL de 7,41 seviyesinden açıldı.

Dolar/TL Neden Dalgalanıyor?

Hafta sonu BDDK'nın swap piyasasının neredeyse kapatan hamlesinin yanı sıra Türkiye'nin IMF veya bir başka uluslararası finans kurumundan döviz likiditesi hususunda destek alıp almayacağına yönelik haber akışı son günlerde dolar/TL kuruna yön veriyor. Nitekim, IMF Başkanı Georgieva'nın 'Türkiye dahil tüm üyelerle temas halindeyiz' sözleri geçtiğimiz hafta kuru 6,62 seviyelerine kadar çekmişti. Konuya ilişkin son açıklama dün gece Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan geldi. Erdoğan, "IMF programı başta olmak üzere ülkemizi minnet altına sokacak hiçbir dayatmaya boyun eğmeyeceğiz." dedi.

Dünya Bankası ve IMF Toplantıları Başlıyor

Dünya Bankası-IMF Bahar Toplantıları bugün başlıyor. Koronavirüs salgının yayılmasının önlenmesi çabaları çerevesinde tarihinde ilk kez sanal olarak gerçekleştirilecek toplantılar, IMF Baş Ekonomisti ve Araştırma Departmanı Müdürü Gina Gopinath'ın sunumunu yapacağı "Dünya Ekonomik Görünümü" raporunun açıklanması (15.30) ile başlayacak.

IMF Başkanı Kristalina Georgieva, IMF İcra Kurulu'nun coronavirus salgını ile mücadelelerinde yardım için 25 ülkeye borç rahatlatma sağlanmasını onayladığını bildirdi.

Kaynak: Dünya