Dolar Kuru Haftalık Kazançlarını Geri Verdi

11/07/2019

Dolar kuru Fed Başkanı Powell’in açıklamalarının ardından düşüşe geçti. Hafta başındaki kazançlarını geri veren dolar kuru gün içinde 5.58’e kadar geriledi.

Dün Fed Başkanı Powell’ın faiz indirimini kuvvetlendiren açıklamaları ve Haziran FOMC tutanaklarında da komitedeki birçok üyenin faiz indiriminden yana olması ile ABD Dolar Endeksi tarım dışı istihdam sonrası yükselişini durdurdu ve 9683 seviyesine geriledi.

Powell’ın güçlü istihdamın mevcut görünümü değiştirmediğini, ABD ekonomisinde işletme yatırımlarının zayıfladığını ve enflasyonun da zayıf seyrini koruduğunu ifade etti.

Güçlenen faiz indirimi beklentileri ile dolar gerilerken USD/TRY kuru da dün gün içi kazançlarını sildi ve %1 düşüşle 5,76’ye geriledi.

Dolardaki düşüşün bugün de devam etmesinden destek alan kur 5,66’nın altına gerileyerek hafta başındaki kazançlarının çoğunu geri verdi.

Gelişen ülke varlıklarının yükseliş yaşadığı bugün gözler ABD TÜFE verisine çevrildi, Fed’in Temmuz sonrası süreci için önemle takip edilecek enflasyonun Haziran’da beklenti altında kalması 25 bp üzerinde indirim olasılığını destekleyebilir ve bu senaryoda dolar tarafındaki düşüş hızlanabilir.

Geçen hafta 5,58 seviyesine kadar gerileyen kur, hafta sonu TCMB Başkanının görevden alınması sonrasında 5,80 üzerine atak gösterse de düşüş kısa süreli kaldı. Haftanın devamında küresel piyasaların faiz indirimini fiyatlamasından destek alan kurdaki düşüş bugün de devam ediyor. Kurda 5,64 seviyesi en yakın destek olarak izleniyor.

Dolar kurundaki gerileme faiz oranlarındaki düşüşü de olumlu etkileyerek hızlandırdı.

Kaynak: İnvesting