Dolar Kuru Haftanın Son İşlem Gününe Nasıl Başladı?

24/04/2020

Küresel piyasalar, haftanın son işlem gününe satış baskısıyla başlarken dolar/TL kuru 6,98 seviyelerinde değerleniyor. Bu haftanın en sıcak gündemi olan petrol fiyatlarında dün başlayan yükseliş bugün de sürüyor.

Küresel piyasalar, haftanın son işlem gününe karamsar bir başlangıç yaptı. Dün ABD borsalarında kapanışa doğru hızlanan satışlarla birlikte gerileyen endeksler bu sabah Asya borsalarına da satış getirdi. Asya borsalarının tamamında sınırlı da olsa eksiler gözlemlenirken ABD vadeli endekslerde de kayıplar yaşanıyor.

Dün 23 Nisan tatili nedeniyle kapalı olan Türkiye piyasalarında bugün işlem yapılacak. Çarşamba akşamı 2018 Ağustos ayından bu yana ilk kez 7 liranın üzerini test eden dolar/TL, bu sabah itibarıyla 6,98 seviyesinden başladı. Dün uluslararası piyasalarda dalgalı bir gün geçiren dolar/TL, 6,99 ile 6,92 gibi geniş bir aralıkta hareket etmişti.

Veri Gündemi Yoğun

Yurt içinde ise kapasite kullanım oranı, reel kesim güven endeksi verileri takip edilecek. Öğleden sonra ise 23 Nisan tatili gerekçesiyle dün açıklanamayan haftalık rutin para banka istatistikleri gelecek. Küresel piyasalarda yoğun veri akışlarının yanı sıra ABD şirketlerinden gelecek olan bilançolar takip edilecek.

Petrol Fiyatları Yükseliyor

Kuveyt devlet haber ajansı KUNA, Kuveyt'in 1 Mayıs'ta yürürlüğe girecek olan OPEC+ anlaşmasını beklemeden petrol üretimini kısmaya başladığını duyurdu. Petrol fiyatlarında dün başlayan yükseliş, Kuveyt'ten gelen haberler sonrası bu sabah itibarıyla da yükselişini sürdürüyor. Brent petrol 22 doların üzerinde değerlenirken ABD ham petrolü ise 17 doları aştı.

Çin Faiz İndirdi

Çin Merkez Bankası, son birkaç haftadır ekonomiyi desteklemek için yaptığı faiz indirimlerine bir yenisini daha ekledi. Banka, hedefli orta vadeli kredi kolaylığı (TMLF) faiz oranını 1 yıl vade için 20 baz puan düşürerek %3,15'ten %2,95'e çekti. Japonya Maliye Bakanı Taro Aso, coronavirus salgınının ekonomik daralmaya yol açmasının engellenmesi çabaları çerçevesinde BOJ ile yıllık tahvil alım tavanını kaldırıp kaldırmaması konusunda bir görüşmelerinin olmadığını bildirdi.

Kaynak: Dünya