Dolar Kuru Haftaya Nasıl Başladı?

20/04/2020

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın çarşamba günü faiz kararını açıklayacağı yeni haftanın ilk gününe dolar/TL 6,92 seviyesinden başladı. Hafif yükseliş yönlü seyreden kur son saatlerde 6.94’ü aştı.

Coronavirus salgınında, can kayıpları ve vaka sayıları takip edilirken piyasaların gözü ise dünya ekonomilerinin açılmasına yönelik yapılan açıklamalarda. Bu beklentiyle haftaya başlayan dünya borsaları ise yönünü arıyor. Asya borsalarında Japonya ekside seyrederken Çin borsaları hafif artılarda seyrediyor. ABD vadelileri ise %0,20 civarında eksilerde işlem görüyor.

Yurt içinde ise gözler 22 Nisan Çarşamba günün açıklanacak olan faiz kararında. Foreks anketinde tahmin faizin 50 baz puan indirileceği yönünde oluştu. Ankete katılan 20 ekonomistten 4'ü faizde değişiklik beklemezken, 16 ekonomist farklı oranlarda indirim beklentisi dile getirdiler.

Dolar 6,94'ün Üzerinde

Faiz kararı öncesinde dolar/TL kuru haftaya 6,94 seviyelerinden başladı. Euro/TL ise 7,52'nin üzerinde seyrediyor.

Swap Anlaşmaları Yakından İzleniyor

Türkiye'nin küresel piyasalaral swap kanalı açıp açamayacağı da piyasaların takip ettiği en önemli başlıklardan birini oluşturuyor. Swap hattı için IMF ihtimali zayıflarken Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal'dan, merkez bankalarıyla mevcut işbirliğimizi güçlendirmek ve yeni swap anlaşmaları tesis etmek amaçlı görüşmeler yaptıklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede iki lider, NATO müttefikliğinin gerektirdiği dayanışma ruhunun gereği olarak, coronavirus salgınının kamu sağlığı ve ekonomilerimize oluşturduğu tehdide karşı yakın işbirliklerini sürdürme noktasında mutabık kaldı.

Japonya Destekleri Arttırdı

Japonya koronavirüs salgınının yol açığı ekonomik etkiler ile mücadele için hazırlanan teşvik paketi 8,9 trilyon yen artırılarak 108,2 trilyon yen’den 117,1 trilyon yen (1 trilyon 86 milyar dolar) seviyesine yükseltecek.

Kaynak: dünya