Dolar Kuru Hareketli Güne Düşüşle Başladı

30/04/2020

Küresel piyasaların pozitif başlangıç yaptığı yeni günde yoğun veri gündemi bulunuyor. Yurt dışında Avrupa Merkez Bankası'nın faiz kararı, yurt içinde ise enflasyon raporu en önemli konu başlıkları olarak ön plana çıkıyor.

Küresel piyasalar, Fed'in faiz kararı, coronavirus salgınına ilişkin olumlu haberler ve ABD'den gelen poziitif şirket bilançoların etkisiyle güne iyimser başladı. ABD borsaları dün yüzde 3'ler düzeyinde artıda kapamasının ardından bu sabah ABD vadelileri de yüzde 1 civarında yükselişte. Oluşan iyimser havaya Asya borsaları da eşlik ediyor. Asya borsalarının tamamında yeşil ekranlar göze çarparken Japonya'daki yüzde 3'e yaklaşan yükseliş dikkat çekiyor.

Gözler ECB Faiz Kararı ve Enflasyon Raporunda

ABD vadelileri ve Asya borsalarının artıda olduğu günde yoğun bir gündem piyasaları bekliyor. Piyasalarda bugünün en önemli gündem maddesi ise Avrupa Merkez Bankası'nın faiz kararı olacak. Ayrıca ABD'den gelen işsizlik maaşı başvuruları ve şirket bilançoları yakında izlenecek. Yurt içinde ise Merkez Bankası'nın Enflasyon Raporu açıklanacak. TCMB Başkanı Murat Uysal, 'Enflasyon Raporu' ile ilgili sanal ortamdan bir sunum yapacak. TCMB son enflasyon raporunda bu yıl sonu tüketici fiyatları tahminini yüzde 8,2, gelecek yıl sonu tahminini yüzde 5,4 olarak açıklamıştı.

Dün piyasaların kapanışının ardından 6,99-6,98 seviyelerinden 6,95'lere gerileyen dolar/TL kuru, bu sabah saatlerinde de benzer seviyelerden fiyatlanıyor. Saat 08:30'da dolar/TL 6,9540'ta; euro/TL 7,5520'de seyrediyor.

Petrol Fiyatları Artıyor

Petrol fiyatlarındaki dün başlayan yükseliş bugün de devam ediyor. ABD'de akaryakıt talebinin toparlanmaya başladığına yönelik işaretler ve petrol üretiminin azalmaya başladığına dair veriler uluslararası piyasalarda fiyatlarda hızlı toparlanma getirdi.

Brent petrol yüzde 10 civarı yükselişle 24 doların üzerinde değerleniyor. Geçtiğimiz hafta yaşanan sert düşüşlerin baş aktörü olan ABD ham petrolü ise yüzde 14 yükselişle 17 dolara kadar yükseldi.

Kaynak: Dünya