Dolar Kuru Kısmi Düşüşe Geçti

06/02/2020

2020’ye beklenmedik gelişmelerle başlayan ve Ocak ayını yüksek volatilite ile geçiren piyasalar, Şubat ayının ilk işlem haftasında temkinli hareket ediyor.

ABD-İran arasındaki gerginlik jeopolitik riskleri artırdı ve petrol ile altın hızlı atağa geçerken gelişen ülke varlıkları değer kaybetti. İki ülkenin tansiyon düşüren açıklamalarının ardından sakinlik beklenirken Çin’de koronavirüs salgınının görülmesi ve hızla diğer ülkelere de yayılması, can kaybı ve vaka sayısının da artması ile endişeler de arttı. 2002’de görülen SARS virüsünü hem can kaybı hem de maliyet olarak aşan koronavirüsün daha da riskli boyutlara ulaşabileceği kaygısı ile hisse senetleri piyasasında satışlar hızlandı. Bu süreçte altın yeniden yükselirken petrol ise sert düşüş yaşadı. Petrolde değer kaybı olmasının nedeni ise, dünyanın en büyük petrol ithalatçısı olan Çin’de hayatın durma noktasında gelmesiyle tüketimin de azalması oldu. Ayrıca talep düşüklüğünün devam edeceği kaygısıyla brent petrol 54$ seviyesine geriledi.

Yen yıl tatilinin ardından bu hafta başında satış bekleyen Çin Merkez Bankası önlem olarak piyasalara son yılların en büyük miktarında likidite sağladı. Merkezin repo işlemleriyle de müdahalesinin ardından USD/CNY yeniden 7,0 seviyesi üzerine çıktı. Hisse senetleri ise yükselişe geçti ve altın, önceki haftalık kazancını sildi.

Hafta başında Çin Merkez Bankası’nın etkisiyle hareketlenen piyasalar, bugün günü daha sakin geçirdi. ABD Dolar Endeksi 98,0 seviyesini aşarak 2 ayın zirvesine çıktı, endeksteki yükselişte ABD’deki ISM imalat ve ADP özel sektör istihdam verilerinin son ayların zirvesine yükselmesi de etkili oldu.

Dolar, hafta ortasında majör paraların tamamı karşısında değer kazanırken gelişen ülke paralarının ise çoğu karşısında düşüşte. Gelişen ülke paralarından bugün Malezya ritingi ve Türk Lirası dolar karşısında çok sınırlı düşüş yaşıyor.

Aralık ayı ortası itibariyle 5,9850 seviyesini birçok kere test eden USD/TRY kuru bu hafta 5,96-5,9870 aralığında sıkışık seyir izliyor. Yurt içinde idlib meselesi öncelikli gündem olarak izlenirken enflasyon ise Ocak’ta %12,15’e yükseldi. Haftanın devamında ABD tarım dışı istihdam en önemli ekonomik gösterge olarak takip edilecek.

Kaynak: İnvesting