Dolar Kuru Liderlerin Görüşmesi Öncesinde Yatay Seyirde

13/11/2019

Piyasalar Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ABD Başkanı Donald Trump ile bugün yapacağı görüşmelere odaklanırken Dolar kuru 5.75 civarında yatay bir seyir izliyor.

Bugün ikili görüşmelere ilişkin açıklamaların Türkiye piyasalarının kapanışı sonrası gerçekleşmesi bekleniyor.

ABD'ye dün hareket eden Erdoğan, ziyaretinin ikili ilişkilerin içinden geçmekte olduğu sancılı bir dönemde gerçekleştirildiğini ancak sisli havaya rağmen Trump ile sorunların çözümekavuşturulması noktasında hemfikir olduklarını söyledi.

ABD ile ilişkilerde, önceki yönetimden kalma problemlerin yanı sıra bürokratik ve siyasi sabotaj girişimlerine rağmen "Şimdiye kadar pek çok konuda ciddi mesafe aldık" diyen Erdoğan, ABD temaslarında ikili ilişkilerin yanı sıra Suriye meselesini de "enine boyuna" konuşacaklarını belirtti. Rus savunma sistemi S-400'leri satın alması ve Suriye'nin kuzeyine gerçekleştirdiği operasyonun ardından ABD kongresi ve zaman zaman Trump Türkiye'yi yaptırımlar ile tehdit etse de şu ana kadar herhangi bir yaptırım uygulamaya alınmadı. Ancak yaptırım riski ve ABD ile ilişkiler konusu, piyasalarda endişelere, TL varlıklar üzerinde de genel olarak baskıya neden olan bir etken oldu. TL'nin yanısıra tahvil piyasaları Halkbank ve bankacılık sektörü de benzer nedenlerle zaman zaman satış baskısı altında kalıyor.

Birçok kişi Türkiye-ABD ilişkilerinin tam anlamıyla bozulmamasının ana nedeninin Trump ve Erdoğan arasındaki yakınlıktan kaynaklandığını düşünürken, bu çerçevede bugün yapılacak yüz yüze görüşme piyasalarca yakından izleniyor.

Reuters'ta dün "Trump ve Erdoğan arasındaki 'dostane ilişki' ABD ile Türkiye arasındaki sorunları giderebilir" başlıklı haberde de dikkat çekildiği üzere bu yakınlık, Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin birçok konuda yaşanan anlaşmazlık nedeniyle ciddi ölçüde zedelenmesine rağmen, tamamen bozulmamasının tek nedeni olarak görülüyor. Trump yönetiminden üst düzey bir yetkili yönetimin bugünkü görüşmede temel hedeflerinin Erdoğan'ın S-400'leri kullanma planından vazgeçmesini ve Suriye'de kalıcı bir ateşkesi kabul etmesini sağlamak olduğunu söyledi. Yetkili, "Biz buna odaklanmak istiyoruz" dedi.

ABD'li iki yetkilinin açıklamasına göre, Türkiye'nin kabul etmesi halinde, Washington Ankara'nın F-35 savaş uçağı programına geri dönmesine izin verebilir ve 100 milyar dolarlık ticaret anlaşması imzalamayı önerebilir. Ancak Ankara henüz geri adım sinyali vermedi.

Üst düzey bir Türk yetkili, "Türkiye'nin S-400'leri satın almasından geri adım atması gibi bir şey gündemde değil" dedi. Bir başka üst düzey Türk yetkili ise, "Suriye'deki petrol sahalarında kalan ABD askerleri, Suriye'de yapılanların ruhuna da aykırı. ABD'nin YPG'ye sağladığı destek, önümüzdeki dönemde iki ülke arasındaki ilişkilere yönelik en büyük tehditlerden biri. Ziyaret sırasında bu konunun çok ciddi şekilde altı çizilecek" dedi.

Washington ise bu konuda geri adım sinyali vermedi aksine böyle bir niyetin olmadığı belirtildi.

Küresel piyasalarda ise Trump'ın azli konusundaki gelişmeler de piyasaların odağında bulunuyor. Risk iştahı ise, ABD-Çin ticaret görüşmelerinin duraksadığı ve Hong Kong'daki artan karışıklıkla ilgili endişelerin riskli varlıklara yönelik talebi azaltmasıyla geriledi.

Dolar kuru bu sabah güne düne göre anlamlı değişim göstermeyerek 5.77 seviyesinde başladıktan sonra gün içinde 5.75’e kadar geriledi.

Kaynak: İnvesting