Dolar Kuru Para Politikası Öncesi Yeniden Yükseliyor

14/01/2020

Jeopolitik risklerin azalması ve küresel piyasalardaki iyimserliğin devam etmesi ile dolar kuru 5,98 seviyesinden 5,85’a geriledi. Perşembe günü yapılacak Para Politikası Toplantısı öncesinde kurdaki düşüş sınırlı kaldı ve bugün yeniden 5,90 seviyesine yükseliş yaşanıyor.

Temmuz itibariyle faiz indirimine başlayan TCMB, 2019 yılı içinde toplamda 1200 bp faiz indirimi yaptı. Merkezin 2020’de de faiz indirimine devam etmesi beklenirken bu haftaki PPK toplantısındaki beklenti 100 bp seviyesinde.

Petrol fiyatlarının son ayda yükseliş yaşaması ve mevsim koşulları nedeniyle enflasyonun Ocak ayında artması beklenirken merkezin faiz indirimine devam etmesi durumunda eksi faiz süreci oluşacak ve bu durumun enflasyonu daha da tetiklemesi riski var. Piyasalar bu nedenle faiz indirimini riskli buluyor.

Türk Lirası , PPK öncesi dolar karşısında gerilerken diğer gelişen ülke paraları da bugün dolar karşısında düşüş yaşıyor, TL ve rand ise en çok düşüş yaşayan para birimleri olarak ilk sırada yer alıyor.

Bugün açıklanan sanayi üretimi verisi Kasım ayında aylık %0,7 ve yıllık %5,1 ile beklenti altında artış gösterdi. Ekonominin en önemli kanadı olan sanayi üretimi 2018’deki sert daralmaya oranla toparlama gösterse de ivme henüz istenen kadar değil.

Dün haftanın ilk işlem gününde GOP’lardaki ralliye BİST 100 de dahil olurken faiz ve risk priminde de gerileme oldu. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak şu açıklamalarda bulundu:

“Ülke risk primimiz 267 puan ile Mayıs 2018’den beri en düşük seviyeye ulaştı. Kur atağı yaşadığımız 2018 Ağustos‘tan bugüne yaklaşık 320 baz puan iyileşme sağladık. 2019‘da ekonomide ortaya koyduğumuz performans, ülkemize güveni artırdı. 2020’de bunu çok daha ileri taşıyacağız.

2 yıllık tahvil faizimiz %10,72 ile 6 Ocak 2017’den bu yana en düşük seviyesine geriledi. Kur atağı sonrası oluşan %28,27’lik faiz oranından 1.755 baz puanlık düşüş sağladık. Enflasyonla mücadelede ve piyasa beklentilerinde sağladığımız iyileşme sürecin mimarı olmuştur.”

Kaynak: İnvesting