Dolar Kuru Son İşlem Gününde Hızla Yükseliyor

21/02/2020

Dolar kuru Suriye kaynaklı artan jeopolitik endişeler ve koronavirüs salgının küresel ekonomik aktiviteye etkisinin artabileceğine yönelik beklentilerle dokuz ayın zirvelerinde yukarı yönlü baskı sürüyor.

Küresel piyasalarda doların son dönemde artan güçlü seyri de dolar kurunu yukarı yönlü baskılayan unsurlardan biri.

Kur Mayıs 2019'dan beri gün içinde görülen en yüksek seviye olan 6.12'e kadar yükseldi. TCMB'nin bu hafta 50 baz puanlık faiz indirimi ile bugüne kadar indirimlerinin 13 puanı aşması da TL'yi zayıflatan bir unsur. Öte yandan kamuların artan döviz arzı ise TL'deki değer kaybını son dönemde azaltan nadir etkenlerden biri konumunda.

Suriye'de askeri hareketliliğin özellikle İdlib bölgesinde artması sonrası jeopolitik gelişmeler piyasaların daha çok odağında. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Çarşamba günü dün TBMM'de yaptığı konuşmada Suriye'ye yönelik önceki operasyonların hemen öncesinde de söylediği "bir gece ansızın gelebiliriz" söylemini İdlib için de tekrarladı.

Türkiye Suriye rejim güçlerine ay sonuna kadar Soçi mutabakatı sınırlarına çekilmesini talep ederken aksi halde ise bunu güç kullanarak yapacağını söylüyor.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ise dün ABD'nin İdlib'de olası askeri desteğine ilişkin Türkiye'ye karşı hem hava, füze tehdidi olduğunu Patriot bataryası desteği olabileceğini söyledi. piyasalarda ise koronavirüsün yayılması endişeleriyle fonların güvenli ABD varlıklarına yönelmesiyle, Asya borsaları baskı altında kalırken; dolar üç yılın en yüksek seviyesine çıktı.

Riskten kaçınmanın artmasıyla devlet tahvilleri destek buldu. ABD'nin 30 yıllık hazine tahvil getirisi psikolojik olarak önemli seviye olan %2'nin altına düşerek Eylül 2019'dan bu yana en düşük seviyeyi gördü. Yayılması endişeleriyle fonların Asya borsalarından çıkarak dolar, altın ve tahvil gibi güvenli limanlara yönelmesiyle, yen iki buçuk yılın en kötü haftalık performansını kaydetmeye hazırlanıyor. Yatırımcıların güvenli liman olarak kabul ettiği yen son dönemde hastalığa yakınlık nedeniyle sert satış baskısı altında.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, dolar endeksi 100 sınırından döndü bu gerçekten sadece TL değil doların tüm para birimleri karşısında ne kadar değer kazandığına dair önemli bir seviye. Dolardaki güçlü seyir de TL'yi baskılayan en önemli unsur. Bugün özelinde küresel risk iştahı ve Suriye'ye yönelik gelişmeler izlenecek. Yukarıda 6.12 sonrasında ise 6.15 önemli seviyeler olarak takip edilecek" dedi.

Bu gelişmelerle dolar/TL dokuz ayın güniçi zirvelerinde baskı altında kalmayı sürdürüyor. Kur bu sabah 6.12 seviyesine kadar yükseldi.

Kaynak: KrediPazari