Dolar Kurunda Yükseliş Devam Edecek mi?

31/03/2020

Dolar kuru dün gün için %2 yükseldikten sonra bugünde artışını sürdürüyor? Dolar kuru yükselmeye devam edecek mi?

Dün %2'ye varan artışla 6.58'e kadar yükselen dolar bu sabaha da yükselişle 6.58'de başladı. Kur saat 10:20'de 6.6007'yi test etti. Bugün çoğu gelişen ülke para birimi dolar karşısında yükselişte..

Dolar/TL FED'in sınırsız tahvil alım adımının risk iştahını artırmasıyla geçen hafta 6.38'e kadar gerilemiş ancak koronavirüs endişeleriyle 6.60'ın üzerini test etmişti.

ABD Borsaları açıklanan devasa teşvik paketinin etkisiyle dün kayıplarının bir kısmını telafi ederek günü yükselişle tamamladı. Dün BIST 100 Endeksi ise günü sınırlı düşüşle tamamladı. Asya borsaları bu sabah karışık seyir izledi.

Yurt içinde bugün Şubat ayı dış ticaret dengesi, ABD'de konut fiyat endeksi takip edilecek. Ekonomik verilerin yanı sıra virüs salgınına yönelik gelebilecek haber akışları piyasa fiyatlamaları açısından belirleyici olacak.

Ata Yatırım Direktörü Cem Tözge kurda son bir haftadır yukarı yönde hareket olduğunu, petroldeki çekilme ve hafta sonu Güney Afrika'nın not indirim haberinin gelişen piyasa para birimleri ve Lira'ya olumsuz yansıdığını, çeyreksel kapanış nedeniyle yerli kurumsal talebinin kurda yukarı harekete neden olabileceğini kaydetti.

Garanti Yatırım bir notunda kura dair "Yurt içinde ekonomik aktiviteler tüm dünyada olduğu gibi büyük oranda yavaşlamış durumda ve bu gidişat büyüme ve işsizlik rakamlarında olumsuz biçimde önümüzdeki dönemde karşımıza çıkacak. Aynı zamanda düşen petrol fiyatları ve azalan talep faktörleri neticesinde yurt içi enflasyon rakamlarının düşmesi ve yıl sonu enflasyon beklentilerinin önemli ölçüde aşağı çekilmesi gündeme gelebilir. Moody’s Güney Afrika’nın kredi notunu ‘yatırım yapılabilir’ seviyesinin altına indirdi bununla birlikte oluşan baskı ile TL’de dün %1.7 değer kaybı izlendi. Spot USDTRY; 6.60 – 6.62 seviyeleri gün içi direnç olarak, aşağıda ise 6.54 – 6.51 seviyeleri destek olarak kullanılabilir." yorumunu yaptı.

Kaynak: Bloomberg