Dolar Yükselişine Devam Ediyor

07/05/2019

Önceki gün ABD-Çin ticari ilişkilerinden etkilenen dolar yükselirken YSK’nın İstanbul kararının da eklenmesi ile hızla yükseliyor. Kredi faiz oranları durumdan nasıl etkilenir?

Piyasaların uzun süredir beklediği YSK'nın İstanbul seçimlerine yönelik değerlendirmesinin seçimin iptali ve tekrarlanması şeklinde sonuçlanmasının ardından dolar/TL sert yükseldi. Karar sonrası dün akşam 6.15 seviyesine kadar yükselen dolar/TL bu sabah güne 6.09 civarında başladıktan sonra 6.15'in üzerinde bulunuyor.

YSK'nın dün açıkladığı yazılı kararda, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı mazbatasının iptaline ve yenileme seçiminin 23 Haziran'da yapılmasına oy çokluğu ile karar verildiği belirtildi. Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Ekrem İmamoğlu, kararın ardından YSK'yı kınadığını söylerken, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun kararı memnuniyetle karşıladıklarını ve seçim sonuçlarının milli iradeyi doğru biçimde yansıtmasına yönelik bir çaba olarak görülmesi gerektiğini açıkladı.

Analistler ekonomi ve piyasalar açısından iki ay daha kayıp dönem olacağını, 31 Mart sonrası söz verilen reform uygulamalarının gecikeceğini belirtirken, sürecin Türkiye'deki demokrasi algısına da zarar verdiğine dikkat çekiyor.

S-400 ve F35 nedeniyle ABD ile ilişkiler ve TCMB'nin rezervleri gibi diğer risk unsurları da göz önünde bulundurulduğunda TL'deki baskının ve kurdaki yükselişin sürmesi bekleniyor. Bir aydan fazla süre önce yapılan seçimlerin hala sonuçlanmaması ve belirsizliğin devam etmesi nedeniyle baskı altında kalan TL benzer gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışıyordu. TL'nin bu sabah itibarıyla yılbaşından bu yana dolar karşısındaki değer kaybı %14'e yaklaştı.

Dövizde yaşanan yükseliş ve TL’deki kaybın devam etmesi bankaları da zorluyor. Bugün için henüz kredi faiz oranlarında bir değişiklik yaşanmadı. Fakat doların TL’ yi ilerleyen günlerde de baskılamaya devam etmesi muhtemel faiz artışlarına neden olacaktır. Son haftalarda hızla yükseliş ivmesinde olan konut kredisi faiz oranlarının nasıl etkileneceği merakla bekleniyor.

Kaynak: KrediPazarı