Döviz Alımında Banka Sigorta ve Muamele Vergisi Arttırılabilir

03/07/2019

Döviz alımlarında binde 1 olan Banka Sigorta ve Muamele Vergisi’nin resmi olmayan kaynaklardan alınan bilgiye göre binde ikiye çıkarılması bekleniyor.

Mayıs ayı içinde hem döviz alımını sınırlamak hem de vergi sağlayabilmek için Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile bankalar ile yetkili müesseselerin kendi aralarında veya birbirlerine yaptıkları kambiyo satışları, Hazine ve Maliye Bakanlığına yapılan kambiyo satışları ve döviz kredisinin ödenmesine yönelik olarak, döviz kredisi kullanılan ya da kullanımına aracılık eden banka tarafından kredi borçlusuna yapılan kambiyo satışları, hariç Kambiyo muamelelerinde satış tutarı üzerinden binde 1 oranında vergi alınmasına karar verilmişti.

Bugün resmi kaynaklardan henüz onaylanmayan bir habere göre TBMM kapanmadan önce verilecek teklifte hem BSMV oranının binde 2’ye çıkarılması, hem Cumhurbaşkanının bunu 10 katına kadar artırma yetkisi hem de ihtiyat akçelerinin Hazine’ye olan devir oranı yer alacak.

1998’de getirilen ancak 2008’de yürürlükten kaldırılan kambiyo vergisi, 15 Mayıs 2019’da geri getirildi. Yurt içi yerleşiklerin döviz alımının rekor seviyeye çıkması sonrasında hem vatandaşın döviz alımını azaltmak hem de Hazine’ye gelir sağlanması amacıyla BSMV oranı binde 1 olarak belirlendi. Doğrulanmayan son habere göre bu oranın artırılması gayrıresmi döviz alımlarının cazibesini arttırması öngörülüyor.

Kaynak: İnvesting