Döviz Kuru Haftanın Son İşlem Gününe Nasıl Başladı?

10/04/2020

ABD, Avrupa ve Asya'da borsaların Kutsal Cuma' nedeniyle tatil olduğu haftanın son gününe dolar/TL 6,69, euro/TL 7,32 seviyelerinden başladı. Yurt içinde bugün şubat ayı işgücü istatistikleri açıklanacak.

Fed'in 2,3 trilyonluk yeni paketi ve IMF'in açıklamaları küresel piyasalardaki iyimser havayı destekledi. Dünyanın birçok bölgesinde borsalara alım getiren gelişmeler sonrası ABD borsaları da artıda kapandı. Bugün paskalya öncesi 'Kutsal Cuma' nedeniyle ABD, Avrupa ve Asya'da bazı borlasalar kapalı olacak. Asya'da açık olan üçü borsadan Japonya ve Güney Kore hafif artıda kapanırken Çin'de ise eksiler görülüyor. ABD vadelilerde de yükselişler söz konusu.

Gözler İşsizlik Rakamlarında

Yurt içinde bugün şubat ayı işsizlik rakamları açıklanacak. TÜİK işgücü istatistiklerine ek olarak, inşaat maliyet endeksi ve dış ticaret endeksleri gelecek. Dün öğleden sonra 15 kuruşu bulan düşüş kaydederek 6,62'ye kadar gerileyen dolar/TL bugün 6,69 seviyelerinden el değiştiriyor. Euro/TL ise 7,32'nin üzerinde.

Petrol Fiyatları Yeniden Düşüşte

OPEC+ üyeleri üretimi kısmak için uzlaştılar, ABD ve diğer üreticileri de buna katılmaya çağırdılar. Ortaya atılan 20 milyon varil iddialarının aksine kesinti 10 milyon varil olarak sınırlı kalırken kesintinin vadesi uzatıldı. Meksika, bu kesintilere uymayacağını ve anlaşmaya taraf olmadığını açıkladı. Tüm bu gelişmeler sonrasında dün 35 doları aşan petrol fiyatları bu sabah 31 dolara kadar çekildi. ABD'den yapılan açıklamada ise, OPEC+'nın üretim kısıntısı üzerinde uzlaşmasından memnuniyet dile getirildi.

Öte yandan AB üyesi 27 ülkenin maliye bakanları, coronavirus salgının en çok vurduğu Avrupa ülkeleri için 500 milyar euro büyüklüğünde bir kurtarma paketi üzerinde anlaşmaya vardılar.

Kaynak: Dünya