Döviz Kuru İstanbul Seçim Sonrası Düşüşte

24/06/2019

İstanbul seçimlerine ilişkin belirsizliğin ortadan kalkıp seçim sonuçlandıktan sonra döviz kuru bugün piyasa açılışı ile hızla düşüş gösteriyor.

Tekrarlanan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin sonuçlanmasının ardından, Cuma günü piyasa kapanışında;

- 5.81 – 5.82 lira aralığında olan dolar 5.74 – 5.75 lira aralığında,

- 6.58 – 6.59 lira aralığında olan euro 6.54 – 6.55 lira aralığında,

- 7.37 – 7.38 lira aralığında olan sterlin 7.33 – 7.34 lira aralığında işlem görüyor.

Ekonomistler, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) Temmuz ayında faiz oranlarını indirmeye karar vermesi halinde, bunun cesur bir adım olacağını ve bilançonun küçültülmesinin erken sona erdirilmesi ile birlikte faizin 50 bz puan indirileceğini öngördüklerini ifade ettiler.

Fed'in 2019'da faiz indirimine gitmeyeceği temel senaryosunu devam ettirdiklerini belirten ekonomistler, ekonomik verilerin yeterince güçlü gelmeye devam etmesi ve Çin-ABD ticaret görüşmelerinden olumsuz bir sonuç çıkmaması halinde bu senaryonun değişmeyeceğini de vurguladılar. Geçen ay yapılan Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı sonrasında UBS ve Barclays ekonomistleri de Fed'in Temmuz'da 50 baz puan faiz indirimine gideceğini öngördüler.

Öngörüler doğrultusunda Fed’in faiz indirimi uygulaması dolar kuru üzerinde düşüşe neden olması bekleniyor. Dolar kurunun düşmesi ile gerileme eğiliminde olan konut kredisi faiz oranlarındaki düşüşün hızlandırması bekleniyor.

Kaynak: Döviz