Döviz Kurundaki Düşüş Konut Kredisi Faizlerini Nasıl Etkiler?

30/05/2019

Döviz kuru düşmeye başladı. Dolar 8 hafta sonra ilk defa düşüş seyrediyor. Döviz kurunun düşmesi ile konut kredisi faiz oranlarıda düşecek mi?

Hafta başı itibariyle Merkez Bankası döviz kurundaki hareketliliği önlemek için yabancı para mevduat fonuna uygulanan zorunlu karşılık oranını tüm vadelerde 200 puan artırdı. Uygulama Merkez Bankası’nın rezerv alımını olumlu etkileyerek kısa süre içerisinde TL’ de olumlu gelişmeler sağladı.

Son gelişmelerin ardından borsa tekrar 88 puana yükseldi. Dolar dün gün içinde 6.0’ı test ederken bugün sabah saatlerine 5.98 ile başladı. Euro ve altın da son iki günü düşüşlerle kapattı. TL gelişmekte olan para birimleri içinde pozitif ayrışmaya devam ediyor. Peki konut kredisi faiz oranlarına etkisi nasıl olacak?

Konut kredisi faiz oranları Mart ayının son haftasından sonra yükselen döviz kurunun baskılaması ve kura karşı getirilen sıkı politikaların likiditeye erişimi zorlaştırması ile yükselmeye başladı. Likiditeye ulaşım maliyetleri artan bankalar faiz oranlarında ard arda artışlar uyguladı. Bankaların ortalama konut kredisi faiz oranların Mart sonundan bu yana 280 baz puan arttı.

Konut Kredisi Faizleri Düşecek mi?

Kurda yaşanan düşüş sonrasında konut kredisi faiz oranları düşüş göstermeyebilir. Kurda yaşanan düşüşün sebebi olan TCMB’nın yabancı paralara uyguladığı zorunlu karşılığı arttırması bankaları olumsuz etkiliyor. Yurt içi yerleşiklerin bankalardaki döviz mevduatlarına uygulanan zorunlu karşılıklar bankaların karlılığını azaltıyor. Kurun düzelmesi için uygulanan ek müdahaleler bankaların fonlama ve likidite maliyetlerini de arttırıyor. Piyasaya uygulanan müdahaleler geri çekilmeden kurda düşüş yaşansa da düşüşün konut kredisi faiz oranlarına yaşanması pek olası değil.

Konut Kredisi Faiz Oranlarında Son Durum Nedir?

KrediPazari.com’un araştırmalarına göre bankaların konut kredisi faiz oranları ortalaması %2.13 düzeyinde. 100.000 TL’ ye kadar tutarda konut kredisi için en uygun konut kredisi faiz oranı %1.55, 100.000 üzerinde ise %1.65 olarak uygulanıyor. 10 yıl vade için en yüksek konut kredisi faiz oranı %2.75 olarak uygulanıyor.

Konut Kredisi Hesaplama

Bankalardan 100.000 TL tutarda konut kredisi için 5 yıl vadede konut kredisi hesaplama yapıldığında en uygun aylık taksit oranı yaklaşık 2.600 TL oluyor. Aynı konut kredisi için 10 yıl vadede konut kredisi hesaplama yapıldığından en düşük aylık taksit miktarı 1.800 TL’ ye karşılık geliyor.

Kaynak: KrediPazarı