Döviz Kurundaki Gerileme Konut Kredilerini Nasıl Etkiledi ?

05/07/2019

G-20 zirvesindeki olumlu mesajlar sonrasında hafta başından itibaren döviz kuru gerileme eğiliminde devam etti. Kurda yaşanan düşüş hafta içinde konut kredisi faiz oranlarındaki düşüş trendini hızlandırdı.

Konut kredisi faiz oranlarındaki iniş ve çıkışlarda doğrudan etkili olan döviz kuru bu defa kredi faiz oranları olumlu etkiledi. 2018’in ikinci yarısından sonra yaşanan kur yükselişi kredi faiz oranlarını hızla yükselişe neden olmuştu. Ekim ayından sonra gerileyen kurla düşüş gösteren faiz oranları 31 Mart yerel seçimleri öncesinde tekrar yükselerek düşüş yönünde seyreden faiz oranlarının ivmesini yeniden yukarıya çıkardı. Yaklaşık üç ay süren yükseliş ivmesi Haziran ayının ikinci haftasında tekrar aşağı yönlü değişti. Kurda yaşanan gerilemeyle son haftalarda kredi faizlerinde yaşanan düşüş bu hafta gerçekleşen gelişmelerle daha da hızlandı.

İstanbul seçimlerinden kaynaklı oluşan belirsizliklerin kur üzerindeki baskısının kalkması ve G-20 zirvesinde ABD ile ilişkilere yönelik olumlu mesajların verilmesi piyasaları rahatlattı. Hafta içinde borsa 100.000 puanı aşarken ABD piyasalarının kapalı olduğu perşembe günü dolar kuru 5.60’ın altına, Euro ise 6.32’ye kadar geriledi.

Başta Amerikan Merkez Bankası (FED), Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Rusya Merkez Bankası’nın (CBR) politika faizlerinde indirim sinyalleri vermesi gelişmekte olan ülke para birimleri için olumlu seyir yarattı.

Yurt içinde ise Haziran ayı Enflasyonunda yaşanan düşüş ve gıda enflasyonun da yaşanan ciddi gerilemenin ardından gözler TCMB’nin Temmuz ayı Para Politikası Kuruluna çevrildi. Uzmanların beklentilerine göre gelişmeler sonrasında Merkez Bankası Temmuz ayında politika faiz indiriminde bulunabilir.

Konut Kredisi Faiz Oranlarında Son Durum

Gelişmelerin yarattığı olumlu havadan etkilenen konut kredisi faiz oranlarında yaşanan düşüş de hızlanıyor. 5 Mayıs itibariyle konut kredisi faiz oranları ortalaması %2.02’ ye düştü. En düşük konut kredisi faiz oranı ise %1.54 seviyesine geriledi. Ayrıca Temmuz ayında Enflasyon Endeksli Konut Kredisi faizleri de 25 puan düşerek %1.50’a geriledi.

En Uygun Konut Kredisi Hesaplama

KrediPazari.com’un araştırmalarına göre haftanın son işlem gününde 100.000 TL tutarda konut kredisi hesaplama yapılığında 5 yıl vadeli kredinin aylık taksitleri 2.550 TL, 10 yıl vadeli kredinin aylık taksitleri de 1.800 TL’ ye denk geliyor. Söz konusu tutarda kredinin 10 yıl vade sonunda toplam geri ödemesi yaklaşık 219.000 TL oluyor.

Kaynak: KrediPazarı