Döviz Kurundaki Yükseliş Bugün de Devam Ediyor

25/06/2019

İstanbul seçimlerinin oluşturduğu belirsizliğin ortadan kalkması ile düşen döviz kuru S-400 endişeleri ile iki gündür tekrar yükselişe geçti. Kurdaki hareket konut kredisi faiz oranlarını etkiler mi?

İstanbul seçiminin ardından 5,71 seviyesine gerileyen USD/TRY kuru, son dönemin en önemli belirsizliği olan S-400 konusunda Dış İşleri Bakanı Çavuşoğlu’nun açıklamaları sonrasında yeniden 5,83 seviyesine yükseldi.

ABD’nin olası yaptırımlarına karşılık verileceğini ve S-400’lerden vazgeçilmeyeceğini açıklayan Çavuşoğlu’nun konuşması sonrası piyasalarda yeniden yaptırım riski fiyatlanmaya başladı ve TL’nin seçim sonrası yükselişi bu nedenle sınırlı kaldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Trump’ın hafta sonu Japonya’da bir araya gelerek S-400 meselesini konuşmaları bekleniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan geçen haftaki açıklamasında Trump ile bir uzlaşıya varılabileceğini belirtmiş ve ancak S-400 alımından vazgeçilmeyeceğinin de altını çizmişti.

Yurt dışı basında ABD’nin geri adım atmayacağı ve yaptırım uygulayabileceğine dair haberlerin de olması TL varlıkların yeniden düşüş yaşamasına neden oluyor.

Yeni işlem gününe 5,80 seviyesinde başlayan USD/TRY kuru hafif yükselişle 5,83 seviyesine çıkarken EUR/TRY de 6,6445’e yükseldi.

Konut Kredisi Faiz Oranları Nasıl Etkilenir?

Bankaların konut kredisi faiz oranları son üç haftadır düşüş ivmesinde seyrediyor. Dolar kurunun 6 liranın üzerindeki seviyelerden gerilemesi ile konut kredisi faiz oranlarıda geri çekilmeye başladı. Kur S-400 gerilimleri ile tekrar yükseliş göstersede konut kredisi faiz oranları son iki günde de düşmeye devam etti. Piyasalarda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bugün yapacağı açıklamalar ve G-20 zirvesindeki görüşmeler takip ediliyor. Uzmanların görüşleri kurda yükseliş yaşanmazsa konut kredisi faizlerinde yaşanan düşüşün ilerleyen haftalarda hızlanması yönünde.

Kaynak: İnvesting