Düşük Fiyatla Konut Almanın Zamanı

01/08/2018

Çanakkale Müteahhitler Birliği Derneği Başkanı Hakan Vural, Konut faizlerinin yüksekliği nedeni ile ev alınmaz algısının doğru olmadığını belirterek "Kredilerde faiz nereye çıkarsa çıksın artışlardan etkilenmiyorsunuz. Ancak faizlerde düşme olduğunda gidip herhangi bir ceza, komisyon, ücret vs. ödemeden yeniden yapılandırabiliyorsunuz" dedi.

Kredi faizlerinin yüksekliği nedeniyle konut sektöründe durgunluk olduğu haberleri müteahhit firmalarını harekete geçirdi. Çanakkale Müteahhitler Birliği Derneği tarafından fuar ve etkinlikler yapılırken dernek Başkanı Hakan Vural konut alımlarına yönelik açıklamada bulundu. Faizlerin yüksekliğinin konut fiyatlarını düşük tuttuğunu belirten Vural, faizlerde geriye dönük yükselme olamayacağını ancak tüketicilerin faizlerin düşmesi olanağından faydalanabileceğini söyledi. Vural, konut fiyat ve faiz oranları arasında bir denge olduğunu belirterek bu dengeyi; “Dilim döndüğünce şöyle arz edeyim. Bir terazi düşünelim. Konut kredisi faiz oranlarını bir tarafa, konut fiyatlarını öbür tarafa koyalım. Çünkü; bu denge terazi prensibi ile çalışır. Konut Kredisi faizleri arttıkça; alım azalır, doğal olarak fiyatlar stabil kalır, üreticiler kar marjlarından fedakarlık ederler, faizler düşünce de; sistem tam tersi çalışır… Yükselen talep yükselen konut fiyatlarını şişirir” şeklinde açıkladı.

Ülkemiz Son 20 Yılın En Yüksek Enflasyonunu ve Faizlerini Yaşıyor

Vural açıklamasında; “Peki, bu artan faizlerle, bizim ucuz diye aldığımız evin fiyatı toplamda iyice yükselmiyor mu? diye sorarsanız. Bakın, ülkemiz son 20 yılın şu anda en yüksek enflasyonunu ve faizlerini yaşıyor. Bunda yaşanan siyasi belirsizlikler ve darbe girişimi çok etkili oldu. Bununla birlikte ABD’nin faizleri yükseltmesi, fonların gelişmekte olan ülkelerden çıkıp, güvenli limanlara dönüşünü sağladı. Artan petrol fiyatları ülke riskleri ile birleşince maalesef bu sonuç ortaya çıktı. Lakin, bankalarda kullandırılan konut kredilerinin büyük bölümü hala 0.45-0.75 aralığında. Çünkü sizler Türk tüketicisi, bankacılık sisteminde dünyada en iyi korunan tüketicisiniz. Sizler aldığınız konut kredisi faizleri nereye çıkarsa çıksın artışlardan etkilenmiyorsunuz. Ancak faizlerde düşüş olduğunda gidip herhangi bir ceza, komisyon, ücret vs. ödemeden yeniden yapılandırabiliyorsunuz” dedi.

1-2 Yılda Tekrar Enflasyonsuz Bir Döneme Girebileceğiz

Ülkenin ekonomik istikrara girerek, 1-2 yıl içerisinde yeniden enflasyonsuz bir döneme girilebileceği ihtimali olduğunu belirten Vural son olarak; “Bir de; yeni seçilen, yeniden güven sağlanan yönetimin bu işi becerme zorunluluğu var. Bu ülke yıllık %6-8 enflasyon ve yıllık asgari %5 büyüme oranı ile ancak hedeflerine ulaşabilir. Demek ki, alınacak ve uygulanacak yapısal reformlarla birlikte 1-2 yılda tekrar enflasyonsuz bir döneme girebileceğiz ve aldığımız konut kredilerini yapılandırıp yaptığımız yatırımın keyfini süreceğiz” dedi.

Kaynak: çanakkale olay