Düşük Gelir Sahipleri Avantajlı Faiz Oranı ile Ev Sahibi Olabilecek

04/11/2014

Taşınmaz alımlarında kullanılacak kredilere ilişkin vergi istisnaları, sosyal ve ekonomik amaçlar dikkate alınarak gözden geçirilecek. Başka bir ifadeyle düşük gelire sahip olan ve konut sahibi olmayan kişiler, yüksek gelir gruplarına göre daha avantajlı faiz ve masraf oranlarıyla kredi kullanabilecek.

Düşük gelirlileri ev sahibi yapmak için vergi ve kredi politikasında düzenlemeler yapılıyor. Yapılacak düzenlemelere göre, taşınmaz alımlarında kullanılacak kredilere ilişkin vergi istisnaları, sosyal ve ekonomik amaçlar dikkate alınarak yeniden değerlendirilecek. Konutun satışında vergi muafiyeti için belirlenen 5 yıllık süre sınırlaması kaldırılacak.

2015 Programı’na dahil oaln konular arasında lüks ürünlerin kullanımının sınırlandırılmasına ilişkin tedbirler de yer alıyor. Buna göre yoğun ithalatı yapılan ve lüks ürünler tespit edilerek, bunların tüketimini caydırıcı vergilendirme yapılacak. Artan borçluluk oranlarının azaltılması için kredi kartına taksit ve tüketici kredisi taksitlerine getirilen sınırlamaların dışında farklı yollar aranacak.

Düşük Gelir Sahiplerinin Konut Sahibi Olması Kolaylaştırılacak

Düşük gelir gruplarının konut sahibi olmalarını kolaylaştıracak mevzuat düzenlemelerinde son aşamaya gelind. Konut sahipliği ve konutların el değiştirmesine yönelik ilk müdahale halen TBMM gündeminde bekleyen Gelir Vergisi Kanun Tasarısı’nda yer alıyor. Tasarının 49’uncu maddesi ile gelir vergisi değer artış kazançlarında istisnalar yeniden düzenleniyor.

5 Yıllık Sınır Kaldırılacak

Uygulama kapsamında tek konutun satışında vergi muafiyeti için belirlenen 5 yıllık sınırın kaldırılması da gündemde. Buna göre tek konutu olan bir aile, konutu 5 yıldan önce satığında değer artış kazancından muaf olacak. Şu anki uygulamada konut alımından sonraki 5 yıl içinde konutun satılması durumunda alış bedeliyle satış bedeli arasında elde edilen kazançtan gelir vergisi ödeniyor. Konuyla ilgili tek konutun satışında yıl sınırlamasına tabi olmadan uygulanan muafiyetin, yeni bir konut alınması şartına bağlanması ve düzenlemenin bu şekilde yapılabileceği de bildiriyor.

Konut Kredisinde Vergi İstisnası Yeniden Değerlendirilecek

Bu arada geçtiğimiz hafta sonu Resmi Gazete’de yayınlanan 2015 Programı’nda kredili konut satışlarında esnek bir faiz oranının uygulanacağına dair bir politika metni yer aldı. Buna göre, taşınmaz alımlarında kullanılacak kredilere ilişkin vergi istisnaları, sosyal ve ekonomik amaçlar dikkate alınarak gözden geçirilecek. Başka bir ifadeyle düşük gelire sahip olan ve konut sahibi olmayan kişiler, yüksek gelir gruplarına göre daha avantajlı faiz ve masraf oranlarıyla kredi kullanabilecek.

Kaynak: Dünya