Düşük ve Uzun Vadeli Kredi Ekonomiye Canlılık Kazandıracak

26/06/2013

Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Yönetim Kurulu Başkanı Lüftü Yücelik, küçük ve orta ölçekli işletmeler ile sanayicilere verllecek düşük faizli ve uzun vadeli kredinin ülke ekonomisine canlılık kazandıracağını söyledi

Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Yönetim Kurulu Başkanı Lüftü Yücelik, küçük ve orta ölçekli işletmeler ile sanayicilere verllecek düşük faizli ve uzun vadeli kredinin ülke ekonomisine canlılık kazandıracağını söyledi.

ETSO Başkanı Yücelik, bankaların ucuz kredi kullandırmasını istedi. Bireysel tüketim kredilerini artıran bankaların, üretim ve istihdama katkı sağlayan kobilere de ucuz finans temin etmesini isteyen Yücelik, bankaların milli ekonomiye destek çıkmasını istedi. Bankaların karlılık ve büyümede büyük bir başarı gösterdiğini bunun ise reel ekonomiye yansıtılmasını isteyen Yücelik,’ Küresel krizde bir çok Avrupa ülkesinde bankalar batarken, Türk bankaları topladıkları mevduatla büyümelerini sürdürdü. Ancak bu büyüme esnasında bankalar ucuz ve uzun vadeli kredi vermekten kaçınır oldu. Ekonominin büyümesi, istihdam ve üretimin artması için bankalar karlarından biraz fedakarlık yapıp KOBİ’ lere ve sanayicilere finans desteği çıkmalı.’ dedi.

Bankaların kredi kullanmak isteyen sanayici ve esnafa kolaylık göstermesini beklediklerini ancak bu konuda bazı özel bankaların ketum davrandığına dikkat çeken ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Yücelik, ’ Bankalarımız topladıkları mevduatları sanayici ve kobilere kullandırmakta ketum davranıyor. Bireysel kredi musluklarını sonuna kadar açan bankalar maalesef söz konusu sanayici ve esnaf oldu mu sıkıntı çıkartıyor. Ülkede faizler düşerken, kredi faiz oranlarının sabit kalması hatta yukarı çıkması düşündürücü. Üretimi artırmak, istihdamı artırmak ve milli ekonomiye ivma kazandırmak için bankaların karların fedakarlık yapmasını bekliyoruz.’ şeklinde konuştu.

Kaynak: Haber Fx