Emlak Bankası Gayrimenkul Sisteminin Detayları Belli Oldu

29/05/2019

Gayrimenkul sektörünün de uygun koşullarla konut almak isteyen vatandaşın da büyük umutlarla beklediği Emlak Bankası gayrimenkul ve konut finansmanında geliştirdiği yeni sistemin detaylarını açıkladı.

Emlak Katılım Bankası Genel Müdürü Deniz Aksu, gayrimenkul sektöründe uygulamaya alınacak olan yeni modeli anlattı.

Emlak Bankası 3 Ayda 72 Ürün Geliştirdi

2019 yılının Şubat ayında uzun bir aradan sonra yeniden yapılandırılarak faaliyetlerine başlayan Emlak Katılım Bankası Genel Müdürü Deniz Aksu, gayrimenkulde devreye alınacak olan yeni modelle ilgili bilgiler verdi. Deneyimli bankacı Deniz Aksu, Emlak Bank’ın Genel Müdürü olmadan önce Yapı Kredi Bankası, Citibank, HSBC Bank ve Albaraka Türk Katılım Bankası’nda üst düzey görevlerde bulunmuştu. Deniz Aksu yaptığı açıklamada Emlak Bank olarak 72 farklı ürün geliştirdiklerini ve gayrimenkulü ilgilendiren yeni bir modelin de hayata geçirileceğini söyledi.

Yeni Gayrimenkul Sistemi

Emlak Bank Genel Müdürü Deniz Aksu, geliştirdikleri yeni modelde arsanın maliyetinin, toplam maliyet içindeki payının %20- %30 civarında olacağını, Türkiye’de arsa kıtlığı olmadığını söyledi. Deniz Aksu, yeni modelde inşa edilecek gayrimenkulde tarafların olacağını, bunların proje geliştirici, arsanın sahibi, inşaat malzemeleri üreticisi ve satıcısı, konutun alıcısı ve bankalar olacağını belirtti. Bu tarafların her birinin fonksiyonunun farklı olacağını belirten Aksu, modelin bütün tarafların haklarının korunacağı şekilde geliştirildiğini de söyledi.

Muhatap Proje Geliştiricisi

Emlak Bank Genel Müdürü Aksu, yeni gayrimenkul modelinin aslında şu an bankalar tarafından ticari müşterilere uygulanan doğrudan borçlanma sisteminin geliştirilmiş hali olduğunu, tedarik zinciri finansmanı gibi bir formül uygulanacağını söyledi. Emlak Bank bu yeni modelde fon kullandırıcısı olacak ve kar sağlayacak. Bankanın muhatabı proje geliştiricisi olacak.

Emlak Bankası Gayrimenkul Sistemi Nasıl İşler?

Emlak Bank konutun yapılacağı arsayı ipotek edecek ve kat irtifakının sağlanmasını isteyecek. Modelde konutu alıcısının taksitleri hak edişe göre düzenlenecek. Bir bakıma taksitler konutun bitmiş haline göre belirlenmemiş olacak. İnşaat malzemeleri üreten ve satan firma da aynı fondan yararlandırılacak.

Kaynak: Banka Gazetesi