Emlak Bankasından Kiralık Sosyal Konut

14/03/2019

TOKİ 50 bin konut projesine başvuruların kısa sürede 70 binin üzerine çıkmasıyla bakanlık dar gelirlilere konut sağlamak için yeni bir model arayışına girdi. Emlak Bankası aracılığıyla düşük kiralarla sosyal konut sağlanması gündemde.

Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) 67 ilde yapımına başlayacağı 50 bin sosyal konut için talep toplama işlemi geçtiğimiz hafta başladı. 19 Nisan'a kadar devam edecek olan talep döneminde başvurular Ziraat ve Halk Bankası şubelerine gerekli evraklarla gidilerek yapılabilecek.

6 bin 300’ü İstanbul’da olmak üzere yurt genelinde 67 ilde hayata geçirilecek olan 50 bin sosyal konut için peşinat miktarı %10’dan başlarken 240 aya varan vadelerle konut kredisi imkanı da bulunuyor. Konutların fiyatları ise 116 bin lira ile 399 bin lira arasında değişecek taksitler minimumda 388 liradan başlayacak.

50 bin sosyal konut için vatandaşlar banka önlerinde kuyruk oluştururken ilk 3 günde yapılan 25 binin üzerindeki başvuru sayısının şimdiye kadar 90 binin çok üzerine çıktığı tahmin ediliyor.

Sosyal konutlara olan yoğun ilginin yanı sıra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yeni bir model üzerinde daha duruyor. O da satışa çıkarılan düşük fiyatlı sosyal konutlara benzer sosyal kiralık konut yapılması.

Bir dönem inşaat sektörünün öncüsü olan ve 16 yıl sonra 5 Mart'ta Türkiye Emlak Katılım Bankası ismi ile yeniden açılan Emlak Bank üzerinden sosyal kiralık konutların yapılması gündemde.

Kiralık Sosyal Konut Geliyor

Türkiye Emlak Katılım Bankası kentsel dönüşüm projelerine ve yerli üretim mallarını üretecek fabrikaların kurulumuna da destek verecek.

Fransa'nın Cannes kentinde gerçekleştirilen MIPIM İnşaat ve Gayrimenkul Fuarı'na katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Emlak Bankası'nın hangi alanlarda faaliyet göstereceğine ilişkin soruya verdiği cevapta, banka üzerinden sosyal kiralık konutlar yapmak istediklerini dile getirdi.

Ağırlıkla Hollanda, Avusturya ve İngiltere'de yaygın olarak hayat geçirilen sosyal kiralık konutlar ile dar gelirli vatandaşların konut ihtiyacının karşılanması ve arz-talep dengesinin kurulması amaçlanıyor.

Dar Gelirli Vatandaşa Kiralık

Konut Kiralık sosyal konut desteğinde, nüfus artışının hızlı ve konut fiyatlarının yüksek olduğu şehirlere öncelikli olacak. Sosyal kiralık konut olarak adlandırılan bu destekten de satılık sosyal konutlarda olduğu gibi dar gelirli vatandaşlar yararlanabilecekler.

Kaynak: İnşaat Deryası