Emlak Bankası Gayrimenkul Sektörünün Finansmanını Yönlendirecek

21/09/2018

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, bankacılık ve reel sektöre özel bir yer ayırdı. Albayrak, reel sektörün işlemesi, bankacılık sektörünün de kredilere devam etmesi için bankaların güncel ve mali yapılarının değerlendirileceğini ve gerekirse sektörün mali yapısının güçlendirileceğini vurguladı. Emlak Bankasının gayrimenkul sektörünün finansmanını yönlendireceğini bildirdi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Yeni Ekonomi Programı’nı açıklarken bankacılık ve reel sektörü 5 temel alandan biri olarak değerlendirdiklerini söyledi ve bu sektörlere ilişkin hedeflere ve tedbirlere dikkat çekti. Albayrak, bankacılık sektöre yönelik yaşanan tüm süreçlerin Türkiye’nin içinden geçtiği bu noktada önemli adımları atmayı ortaya koyduğunu belirterek şöyle devam etti:

“Bankacılığın sermaye yeterlilik rasyosu Temmuz 2018 itibarıyla yüzde 16 ile sektöre halen güçlü olduğunu gösteriyor. Son dönemdeki ekonomik zorluklar nedeniyle reel sektör firmalarımızın birçok farklı alanda problemler yaşıyor. Bankacılık sektörümüzün güçlü yapısını sürdürmesini ve reel sektörümüzü finanse etmeye devam etmesini temin etmek bu programın en önemli önceliklerinden. Bunu sağlamak istihdamın devamı ve vergi gelirlerinin güvence altına alınması için kaçınılmazdır. Bu nedenle bankaların güncel mali yapılarını ve aktif kalitelerini tespit etmek için hızlı bir şekilde mali bünye değerlendirme çalışmalarını başlatıyoruz. Bu çalışmaların sonuçlarına göre, gerekli görüldüğü takdirde bankacılık sektörünün mali yapısını güçlendirecek ve böylece reel sektörün uygun maliyetlerle krediye erişimini ve mevcut kredilerinin yeniden yapılandırılmasını temin edecek, dünya örneklerine ve ülkemizin geçmiş tecrübelerine dayanan kapsamlı bir politika setini devreye sokacağız.”

Emlak Bankası Desteği

Albayrak, ayrıca, Türkiye Kalkınma Bankası’nı, görev alanını genişleterek çok daha güçlü bir bilançoya sahip, çok daha etkin ve dinamik yeniden yapılandırılmış bir bankaya dönüştüreceklerini belirtti. Türkiye Emlak Bankası’nın; gayrimenkul sektörünün finansmanını yönlendirecek şekilde, en iyi uygulamalar noktasında yeniden yapılandırma sürecine başladığını ve bu sürece çok önemli bir katkıda bulunacağını ifade eden Albayrak, “Vergi sistemimizi daha adil hale getirmek için vergiyi tabana yaymak ve dolaylı vergilerin payını azaltmak için önemli adımlar atacağız. Bu amaçla istisna, muafiyet ve indirimler yeniden gözden geçirilerek düzenlenecek” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın YEP açıklaması sonrasında BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben de bankacılığa ve Emlak Bankasına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Akben "Yeni programın uygulanması ile hedeflere daha sağlıklı ilerleyeceğiz. Emlak Bankası etkin bir görev üstlenecek ve boşluğu dolduracak. Emlak Bankası modeli üzerinde ciddi çalışmalar yapılıyor, sonra açıklayacağız. (Batık kredilerin başka bir kuruma devredilmesi) planda yok." dedi.

Kaynak: hürriyet