Emlak Sektörü Sıkıştı

18/04/2016

Merkez Bankası'nın ufak çaplı faiz indirimleri bankaların faiz politikalarında sıcak bir hava estirmemiş ve konut kredi ile ev sahibi olmayı planlayan yatırımcıları ve ev talebi yapacak olan tüketici kesimini beklenti içerisinde bırakmıştır.

Emlak sektörü piyasasının hızlanmasının beklendiği şu günlerde hem Türkiye’deki gündem hem de Dünya Kamuoyu gündemindeki gerginliklerden dolayı emlak sektörü sıkıştı. Yaz aylarının yaklaşmasıyla her sezon hareketlendiği gözlenen sektör durgun günler geçiriyor.

Piyasalardaki gergin bekleyiş döviz ve petroldeki olumsuz hava, Türkiye’nin komşu ülkelerindeki iç savaş ve etnik çatışmalardan dolaylı olarak hem mevcut emlak piyasası hem de emlak üretim piyasası olumsuz etkilenmiştir. Merkez Bankası'nın ufak çaplı faiz indirimleri piyasalarda beklenen hareketliliği sağlayamamıştır. Bankaların faiz politikalarında sıcak bir hava estiremeyen bu indirim, kredi ile ev sahibi olmayı planlayan yatırımcıları ve ev talebi yapacak olan tüketici kesimini beklenti içerisinde bırakmıştır. Kredi kullanarak ev alacak olan tüketiciler bankaların uygun kredi faiz oranı açıklamalarını beklemektedir.

Geçmiş yıll aynı dönemdeki emlak satış oranları ile bu yılki rakamlar karşılaştırıldığında da piyasaki durgunluk göze çarpmaktadır. Emlak sektöründeki durgunluğun nedenlerinden biri de arz fazlasıdır. Türkiye’nin hemen her ilinde özelliklede metropoller de yapılan büyük konut projeleri bu fazlalığın sebepleri başında sayılabilir. Çünkü mevcut nüfus potansiyelinin oluşturabileceği talebinde üstünde konut arz edildiğinden emlak piyasasında bir daralmadan söz edebilir.

Durum böyle olunca; hem konut arz eden emlak üreticileri hem de konut talep edecek tüketici kesim, emlak sektöründeki sıkışmanın ilerleyen günlerde çözülmesini umut etmektedir. Merkez Bankası Başkanının yeni değişmiş olması ve tüm piyasaların faiz indirimi beklentisi içerisinde olmasından ve gelen yaz mevsiminin piyasa gelenekleri açısından sektörde güzel rüzgarların eseceğini beklentisindendir.

Kaynak: Emlak gündemi