En Düşük Konut Kredisi Faiz Oranı

04/07/2018

2 Temmuzda kamu bankalarının uyguladığı konut kredisi indirim kampanyasının son bulması ile konut kredisi faiz oranları ortalama olarak %1.57 seviyesine ulaştı.

En Uygun Konut Kredisi Kullandıran Banka

Konut kredisi faiz oranlarının yükselmesinin ardından Ziraat Bankası konut kredisi faiz oranını %1.25'e çıkarttı. Ziraat Bankası 1.000.000 TL’ye kadar ve 120 ay vade süresince %1.25 konut kredisi faiz oranı uyguluyor. Ziraat Bankası konut kredisi ürününü kredi kullanılacak konutun ekspertiz değerinin en fazla %80’i kadarına kullanılabiliyor. Ayrıca kredi den yararlanabilmek için bankadan kredi kullanılan süre boyunca hayat ve konut sigortası yaptırılması gerekiyor.

Ziraat Bankasının Krediye Ek Uyguladığı Zorunlu Ücretler

Ziraat Bankası’nda konut kredisi tutarını tespit etmek için kullanılan ekspertiz hizmet ücreti 498 TL ile 1798 TL arasında değişiklik göstermektedir. Konut satışı için zorunlu olan deprem sigortası (DASK) ücreti ortalama 54 TL’dir. Hayat sigortası ücreti değişiklik göstermekle beraber örnek olarak 100.000 TL tutarlı konut kredisinde 35 yaş için 1 yıllık hayat sigortası prim tutarı 108 TL oluyor. Konutun ipoteği için uygulanan ipotek tesis ücreti ise KDV dahil 129.80 TL olarak uygulanıyor. Konut sigortası için ödenen primde değişiklik gösteriyor. Örnek konut sigortası için Ankara Çankaya'da sigortaya esas değeri 100.000 TL olan brüt 100 metrekarelik 1. kat betonarme apartman dairesi mesken için 1 yıllık peşin ödemeli konut sigortası ortalama prim tutarı 180 TL’ye varıyor. Bu ücretlere ek son olarakta Ziraat Bankası kredi kredi tahsis ücreti olarak krediden %0.50’si kadar bedeli tahsil ediyor.

Tüm bankaların konut kredisi faiz oranlarını, vade sürelerini ve aylık ödeme tutarlarını karşılaştırarak en uygun konut kredisini bulmak için konut kredisi hesaplama kullanılabilir.

Kaynak: KrediPazarı