En Fazla Ne Kadar Konut Kredisi Kullanılabilir?

26/06/2018

Kredi kullanarak konut satın almak isteyen bireylerin merak ettikleri soruların başında "bana ne kadar konut kredisi çıkar?" yer almaktadır. Bu durum gelir durumuna ve konutun değerine göre değişmektedir.

Konut kredisi çekmek isteyen kişilerin merak ettikleri sorulardan bir tanesi de "en fazla ne kadar konut kredisi çekebilirim?" sorusudur. Bu sorunun yanıtı hem soruya hem de soruyu soran kişinin konut kredisi kullanmak için tercih ettiği bankaya göre değişkenlik göstermektedir.

Konut kredisi hesaplama sürecinde kişinin kullanabileceği kredi miktarı öncelikle maaşına sonrasında da satın alacağı evin konut kredisi ekspertiz işlemi ile değerlenen bedeline göre belirlenmektedir. Bunun için ilk olarak maaşa göre konut kredisi hesaplama yapılması gerekir. Her bankanın bunun için uyguladığı sınır farklı olup bazı bankalar maaşın %50'si kadar kredi onayı verirken bazı bankalarda bu sınır %40 olarak uygulanmaktadır. Yani belgelenebilir aylık geliri 5 bin lira olan bir kişi bir bankadan en fazla aylık ödemesi 2 bin 500 lira olan konut kredisi onayı alırken bir diğer bankadan maksimum 2 bin lira aylık ödemesi olan konut kredisi çekebilmektedir.

Konut Kredisi En Fazla Ne Kadar Çekilir?

Konut kredisi limiti hesaplanırken maaş kadar satın alınacak olan evin tutarı da önemlidir. Çünkü konut kredisinde ekspertiz raporu alınmakta ve yasalarla bu raporda belirlenen tutarın en fazla %80'i oranında konut kredisi kullanımına izin verilmektedir. Yani satın alacağınız ev 200 bin lira ise bankadan en fazla 160 bin lira konut kredisi çeker ve kalan 40 bin liralık tutarı da konut kredisi peşinatı olarak ödemeniz gerekmektedir.

Bankaların faiz oranları, en fazla ne kadar konut kredisi desteğinde bulunabileceği ve vade seçeneklerini görmek için konut kredisi hesaplama yapılabilir.

Kaynak: kredidünyası