En Yüksek Yıllık Kira Getirisi Sunan İller

17/09/2018

REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi sonuçlarına göre ağustos ayında, en çok kira getirisi sunan iller yayınlandı. Sonuçlara göre tamamlanmış konut projeleri satışta daha çok talep görüyor.

Ağustos ayı kira artışında Yalova, satış fiyatları artışında Hakkari öne çıktı. Ağustos ayında Hakkari'de metrekare başına konut satış fiyatları %1,85 oranında arttı ve Hakkari, satış fiyatlarının en çok yükseldiği şehir oldu. Aynı dönem içerisinde Kastamonu'da metrekare başına konut satış fiyatları %0,72 oranında azaldı ve Kastamonu, satış fiyatlarının en çok azaldığı şehir oldu. Türkiye Kiralık Konut Fiyat Endeksi'nde ağustos ayında bir önceki aya göre %1,18 oranında ve geçen yılın aynı dönemine göre ise %8,42 oranında artış gerçekleşti. Ağustos ayında Yalova'da metrekare başına konut kira değerleri %2,04 oranında arttı ve Yalova kiraların en çok yükseldiği şehir oldu. Aynı dönem içerisinde Şanlıurfa’da metrekare başına konut kira değerleri %0,49 oranında azaldı ve Şanlıurfa kiraların en çok azaldığı şehir oldu.

Bitmemiş Konutların Satış Oranı Altı Aydır Düşüş Eğiliminde

Ağustos ayında satışı gerçekleştirilen konutların %42'si bitmiş konut stoklarından oluşurken, %58'i ise bitmemiş konut stoklarından oluştu. Bitmemiş konutların satış oranında 4 puanlık bir düşüş olurken, bitmiş konutların satış oranında ise 4 puanlık bir artış yaşandı. Bitmemiş konutların satış oranındaki düşüş ve bitmiş konutların satış oranındaki artış mart ayından beri devam ediyor. Ayrıca Yeni Konut Fiyat Endeksi, ağustos ayı stok erime hızı değerlendirildiğinde adet bazlı %3,7 oranında, metrekare bazlı ise %3,1 oranında erime gözlemlendi.

Ağustos Ayında Tüm Konut Boyutlarında Fiyat Artışı Kaydedildi

Yeni Konut Fiyat Endeksi ağustos ayında bir önceki aya göre 1+1 konut tipinde %0,39 oranında; 2+1 konut tipinde %0,38 oranında; 3+1 konut tipinde %0,27 oranında ve 4+1 konut tipinde %0,57 oranında arttı. Metrekare bazında ise 51-75 m2 büyüklüğe sahip konutlarda %0,34 oranında; 76-100 m2 büyüklüğe sahip konutlarda %0,39 oranında; 101-125 m2 büyüklüğe sahip konutlarda %0,32 oranında; 126-150 m2 büyüklüğe sahip konutlarda %0,55 oranında; 151 m2 ve daha büyük alana sahip konutlarda ise %0,52 oranında artış gösterdi.

En Yüksek Yıllık Kira Getirisi Sunan İller

En yüksek yıllık kira getirisi sunan iller 5 aydır değişmiyor: Aydın, Van ve Kırklareli Satın alınan konutların kiraya verilmesi durumunda, alış fiyatının kaç yıl içerisinde yıllık kira değeri ile karşılanabileceğini gösteren amortisman süresi verilerine göre, ağustos ayının en kısa amortisman süreleri beş aydır olduğu gibi yine Aydın, Van ve Kırklareli şehirlerinde ölçüldü. Kira değerinin konutun satış fiyatına bölünmesiyle hesaplanan REIDIN Yıllık Brüt Kira Getiri Oranının en yüksek olduğu şehirler de yine Aydın, Van ve Kırklareli oldu.

Kaynak: haberler