Enerji Kimlik Belgesi Olmayan Konut Satılamayacak

11/12/2019

Konutlarda enerji tasarrufunu sağlamak ve milli kaybını engellemek için yeni yıldan itibaren tüm yapılarda enerji kimlik belgesi alınması zorunlu tutuluyor. Kimlik Belgesi olmadan konutların alım satım ve kiralanması da mümkün olmayacak.

Konutlarda enerji tasarrufuna ilişkin tarihi adım için geri sayım başladı. 2019 sonu itibariyle binalar için enerji kimlik belgesi zorunlu hale geliyor. Enerji Kimlik Belgesi olmayan konutların satışı ve kiraya verilmesi ise 1 Ocak 2020 itibariyle imkansız olacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın "Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" ile her binanın alması gereken ve enerji tüketimi değerlerini gösteren yasal bir belge olma özelliğini taşıyan Enerji Kimlik Belgesi zorunlu hale getirildi.

2017 yılında uygulanması planlanan düzenleme 31 aylık ertelemenin ardından 1 Ocak 2020 itibariyle yürürlüğe giriyor.

Daire başına 50 TL ücreti olan belge bakanlık tarafından yetkilendirilmiş enerji verimliliği danışmanlık şirketleri üzerinden verilecekken, uygulamanın satılık ve kiralık fiyatlarını da etkilemesi bekleniyor. Türkiye'de şu anda enerji kimlik belgesi alan bina sayısı 1 milyon bandında. Yaklaşık 8 milyon bina ise henüz Enerji Kimlik Belgesine sahip değil. Sektör temsilcileri ise düzenlemenin yürürlüğe girmesine sayılı günler kala enerji belgesi taleplerinde patlama yaşanacağını tahmin ediyor.

Belgesiz Satış ve Kiralama Olmayacak

Bu tarihten sonra binalar veya bağımsız bölümlere ilişkin alım, satım ve kiraya verme ile ilgili iş ve işlemlerde enerji kimlik belgesi düzenlenmiş olması şartı aranacak. Binanın veya bağımsız bölümün satılması veya kiraya verilmesi için mal sahibinin belgenin bir suretini alıcıya veya kiracıya vermesi de zorunlu kılınacak.

Tüm Yapıları Kapsayacak

2011 sonrası binalar için mevcutta zaten zorunlu olan uygulama 1 Ocak itibariyle 2011 öncesi yapıları da kapsamaya başlayacak. Enerji kimlik belgesi sınıflandırması A'dan G'ye kadar yapılırken, en yüksek seviye olan A, en yüksek verimi gösterirken; G ise en düşük verim seviyesini gösteriyor.

Daire Başına Ortalama 50 TL

Bina bazında düzenlenen enerji belgesi için genellikle tüm daireler üzerinden fiyat hesaplamaları yapılıyor. Enerji kimlik belgesi fiyatlarını, binaların büyüklüğü, adedi ve benzerlikleri etkiliyor. Bu detaylar göz önüne alındığında enerji kimlik belgesi fiyatı, bina başı 200 TL'den başlarken bu rakam büyüklüklere göre artış gösteriyor. Bu durumda daire başı enerji kimlik belgesi bedelleri genellikle 20 ile 50 TL aralığında değişkenlik gösteriyor.

3.2 Milyar TL Tasarruf Sağlanacak

Enerji Verimliliği Derneği'nin son verilerine göre; Türkiye'de üretilen toplam elektriğin yaklaşık %40'ı binalarda kullanılıyor. Türkiye'de 2017 yılı itibarıyla 9,1 milyon bina bulunuyor, bu yapıların %87'sini konut nitelikli binalar oluşturuyor. Enerji Kimlik Belgesi ile sağlanacak enerji tasarrufunun 5 yılda 3,2 milyar lirayı bulacağı öngörülüyor.

Konut Kredisi Faizlerinde Avantaj

Enerji Kimlik Belgesi A ve B sınıfı olan konutlar için konut kredisi kullanımlarında ayrıcalıklar tanınıyor. Bankalar en fazla konut değerinin %80'ine kadar kredi sağlarken enerji tasarrufu olan konutlar için değerinin %90'ına kadar kredi kullanabilmek mümkün. Ayrıca bazı bankalar enerji verimliliği yüksek konutlara daha düşük faiz oranları ile kredi fırsatları sunuyor.

Kaynak: Yeni Şafak