Enflasyon Endeksli Konut Kredisinde Taksitler Ne Kadar Yükseldi?

16/08/2019

Enflasyon endeksli konut kredisi faiz oranları Temmuz ayı enflasyon oranlarında yaşanan artışa bağlı olarak yükseldi. Enflasyon Endeksli Konut Kredisi faiz oranları Ağustos’ta bir önceki aya oranla 7 puan arttı. Peki taksitler ne kadar yükseldi?

Yüksek olan konut kredisi faiz oranları dolayısı ile konut talebinini arttırmak ve uygun faiz oranları sunmak için Haziran ayında devreye giren enflasyon endeksli konut kredisi ürününde faizler bir ay düştükten sonra yeniden artışa geçti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ortak çalışması ile hazırlanan Temmuz ayı enflasyon oranları belli oldu. Enflasyon Temmuz ayında arttı. 12 aylık TÜFE ortalaması Temmuz ayında bir önceki aya göre %1,36, bir önceki yılın aynı ayına göre %16,65 arttı.

Ziraat Bankası, HalkBank, VakıfBank ve DenizBank’ın kullandırdığı enflasyon endeksli konut kredisi faizleri TÜFE’de yaşanan artışa bağlı olarak Ağustos ayında %1.57’ye yükseldi. Söz konusu faiz oranı Haziran ayında %1.50 olarak uygulanıyordu.

Enflasyon Endeksli Konut Kredisi Hesaplama

Ağustos ayında Enflasyon Endeksli Konut Kredisi konut kredisi için %1.57 faiz oranı ile 200.000 TL tutarda konut kredisi hesaplama yapıldığında kredinin aylık taksitleri 3.720 TL oluyor.

Zarar Ne Kadar?

Söz konusu ödemde 200.000 TL tutarlı kredi için bir önceki ay 3.600 TL ödenirken TÜFE’de yaşanan artışa bağlı olarak aylık ödemeler 120 TL arttı. Toplam geri ödeme rakamı ise 14.400 TL yükseldi.

Kaynak: KrediPazarı