Enflasyon Rakamları Sonrasında Döviz Kuru Geriledi

03/07/2019

Enflasyonun beklenti doğrultusunda Haziran ayında gerilemesi ilk tepkide döviz kurlarını düşürdü. Hem enflasyon hem de kurdaki gerilemenin kredi faizleri için olumlu olması bekleniyor.

TÜİK verilerine göre, TÜFE Haziran’da aylık %0,03 artış göstererek yıllık bazda %15,72 oldu. 2018 yılı içinde en yüksek %25,42 seviyesini gören TÜFE, Haziran’da son bir yılın en düşük seviyesine indi.

Hem mevsimsel koşullar hem de baz etkisi ile enflasyonun Haziran’da %16’nın altına gerilemesi bekleniyordu ve beklentileri desteleyen veri sonrasında TL varlıklarda ilk tepki pozitif oldu.

Dün gün başında 5,70 seviyesine yükselen ancak günün devamında tekrar 5,65 seviyesine gerileyen dolar kuru, bugün verinin ardından 5,6070’e gerileyerek 5 Nisan sonrası en düşük seviyeyi gördü, euro de 6,3260’a geriledi.

ABD-Çin arasındaki ticaret müzakerelerine yeniden başlama kararı ile toparlama gösteren ABD Dolar Endeksi, ABD-İran arasındaki gerginliğin sürmesi ile bugün 96,90 seviyesine yükseldi ve dolar hem majör hem de gelişen ülke paraları karşısında yükseliş yaşıyor. TL ise günün ilk yarısında pozitif ayrışarak dolar karşısında primli fiyatlanıyor. Günün devamında hem dolardaki yükselişin devam etmesi hem de Euro/Dolar paritesinin 1,1250’ye gerilemesi ile kurda yukarı yönlü fiyatlama görülebilir.

Konunun uzmanları enflasyon oranlarındaki düşüşün kritik önem taşıdığını ve ilerleyen günlerde kurda da düşüşün devam etmesi halinde enflasyon ve kurun dengelenmesinin kredi faiz oranları üzerinde oldukça etkili olmasını bekliyor. Konut kredisi faiz oranlarında yaşanan düşüş ivmesi hızlanabilir.

Kaynak: İnvesting