Eylül’de Konut Stok Erime Hızı da Konut Fiyatları da Arttı

15/10/2019

REIDIN-GYODER Eylül ayı Emlak Endeks verilerini yayınladı. Konut kredisi faiz oranlarının düşmesi ile konut fiyatları eylül ayında hem ikinci elde hem de sıfır konutlarda reel olarak artarken konut stok erime hızı %5’e yükseldi.

Türkiye genelinde 81 şehrin tamamını kapsayacak nitelikteki Türkiye Satılık Konut Fiyat Endeksi Eylül ayında bir önceki aya göre %0.93, geçen yılın aynı dönemine göre ise %5.62 oranında nominal artış göstermiştir.

Türkiye genelinde 81 şehrin tamamını kapsayacak nitelikteki Türkiye Kiralık Konut Fiyat Endeksi Eylül ayında bir önceki aya göre %1.22, geçen yılın aynı dönemine göre ise %6.83 oranında nominal artış göstermiştir.

Sermaye kazancı ve brüt kira getirisinden oluşan toplam getiri, ülke genelinde aylık bazda %1.36, yıllık bazda ise %11.15 şeklinde gerçekleşmiştir.

Eylül ayında amortisman süresi ülke düzeyinde 19.1 yıl olarak ölçülmüş, yıllık brüt getiri oranı ise %5.36 olarak kaydedilmiştir.

Yeni Konut Fiyat Endeksleri

REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi sonuçlarına göre, Eylül ayında bir önceki aya göre %0.37 nominal azalış, geçen yılın aynı dönemine göre %2.36 ve endeksin başlangıç dönemi olan 2010 yılı Ocak ayına göre ise %86.70 oranında nominal artış gerçekleşmiştir.

Yeni Konut Fiyat Endeksi, Eylül ayında bir önceki aya göre, 1+1 konut tipinde %0.48 oranında nominal artış; 2+1 konut tipinde %0.73 oranında nominal azalış; 3+1 konut tipinde %0.53 oranında nominal artış ve 4+1 konut tipinde %0.67 oranında nominal azalış gerçekleşmiştir.

Eylül ayında, markalı konut projeleri kapsamında gerçekleştirilen satışların %5’lik (son 6 aylık ortalama %7) kısmı yabancı yatırımcılara yapılırken, bu satışlarda ağırlıklı olarak 1+1 özellikteki konutların tercih edildiği gözlenmiştir.

Yeni Konut Fiyat Endeksi, Eylül ayı stok erime hızı rakamları değerlendirildiğinde stoklarda adet bazında %5.02 oranında erime gözlenmiştir.

Eylül ayında, satışı gerçekleştirilen konutların %76’’sı bitmiş konut stoklarından, %24’ü bitmemiş konut stoklarından oluşmaktadır.

Kaynak: KrediPazarı