Faiz İndirimi Sonrası Sektör Canlandı

07/08/2019

Bankaların konut kredisi faiz indirimi konut piyasasında heyecan yarattı. Gayrimenkul almak isteyenler için fırsat yaratan büyük indirim trendini RE/MAX Türkiye ofislerindeki broker’lar yorumladı.

Merkez Bankası’nın faiz indirimi açıklamasının ardından gelen kamu bankalarındaki konut kredisi faiz indirimleri, emlak dünyasında da hareketlenmeye neden oldu. Faiz oranları her bankada değişse de şu an %0,99’lardan başlayan faiz oranlarıyla konut kredisi almak mümkün.

Konut Satışlarında Artış Bekleniyor

2018 Haziran ayında Türkiye’de 119.413 olan konut satışı, 2019’un Haziran ayında 61.335’e düştü. Konut kredi kullanımda ise geçtiğimiz yıla göre %84’lük bir düşüş oldu. Yüksek faiz oranları nedeniyle kimsenin konut kredisi almaya sıcak bakmaması, sadece nakit parası olanların ev almasıyla düşen satışları canlandırmak için gelen indirimden herkes umutlu.

Uzman broker’lar kredi faiz oranlarının düşmesiyle konut fiyatlarında genel olarak bir yükselme beklemiyorlar. Piyasadaki sakinlik yüzünden uzun süredir artışta olan ev stoklarının da indirimle birlikte azalması, dolayısıyla uzun vadede inşaat sektöründe de hareketlenme olması bekleniyor. Mevcut mevduat faizlerinin %19,5 seviyesinde olması da ev fiyatlarının artmasını engelleyecek nedenlerden.

Kredi Taksitleri Düştü

Faiz indiriminin getirdiği ödeme rahatlığı rakamlar üzerinden şöyle tarif edilebilir: %1,5’lik faiz oranıyla 500.000 TL’lik bir ev 10 yıl taksitle alındığında aylık ödenecek tutar 9.000 TL, geri ödenecek toplam para da 1.081.000 TL oluyor. Aynı evi, aynı taksit sayısıyla %0,99 kredi faiziyle alınca, aylık geri ödenecek rakam 7.138 TL, toplamda geri ödenecek de 856.600 TL oluyor. Yani toplamda ödenen tutarda 225.000 TL’ye, aylık ödenende de 1.900 TL’ye yakın fark oluyor.

Yatırım Yapmak için Fırsat

Gayrimenkul uzmanlarına göre bu indirim yatırım yapmak için de güzel bir fırsat. Hem uzun hem de kısa vadede her zaman kazandıran yatırım olarak görülen gayrimenkulü, düşük faiz oranıyla taksitlendirerek almak için mükemmel zaman olarak görülüyor. Ev stokları eriyene kadar satış rakamlarının sabit kalacağını düşünen uzmanlar, fırsatın bir an önce değerlendirilmesini öneriyor.

Kaynak: Finans Gündem