Faiz İndirimi Sonrasında Konut Kredisinde Oranlar Değişti mi?

26/07/2019

Merkez Bankası dün Temmuz ayı Para Politikası Faiz Oranlarında indirim uyguladı. İndirimden konut kredisi faiz oranları nasıl etkilenecek? İndirimin ardından konut kredisinde oranlar değişti mi?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 25 Temmuz Para Politikası Kurulunda Temmuz ayı faizlerini düşürdü. Merkez Bankası 2018 Eylül ayında 24’e çıkardığı faiz oranlarını 10 ay sonra 425 puan indirim uygulayarak %19.74’e çekti.

2019 Temmuz ayında Merkez Bankası 4,5 yıl aradan sonra ilk kez faiz indirimi uygulamış oldu. Çetinkaya’dan sonra atanan yeni başkan Murat Uysal'ın başkanlığındaki ilk Para Politikası Kurulu toplantısında iyileşmenin sürdüğü enflasyonun yıl sonunda beklentilerin altında kalabileceği öngörüsünde bulunularak faizlerin daha da düşeceği vurgusu yapıldı.

Döviz kuru faiz kararı sonrasında hafif dalgalanarak dengelendi. Dolar kurunda faiz kararının hemen ardından tepki yönünde kısa süreli artış gözlendi. Hemen ardından düşüşe geçen dolar kuru 5.70 seviyelerinde dengelendi.

Euro kuru ise Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) etkisi altında kaldı. TCMB’nin ardından faiz kararını açıklayan ECB değişiklik uygulamasa da karar metninde indirim ihtimallerini arttıran açıklamalarda bulundu. Kararın ardından euro kuru hafif düşüş yaşayarak 5.35 seviyelerinde dengelendi.

Politika faizi kararı sonrasında haftalık ve gecelik repo faizleri geriledi. Faizlerde yaşanan gerilemenin bankaların kredi maliyetlerini düşürmesi bekleniyor. Ekonomistlerin beklentisi faiz repo faiz indirimi ile oluşan olumlu havanın kredi faiz oranlarına da yansıyacağı şeklinde.

Repo Faiz İndirimi Sonrası Konut Kredisi Faiz Oranları

Bankaların konut kredisi faiz oranları döviz kurundaki gerileme ve yerel seçimlerle iptal olan İstanbul seçimlerinin belirsizliğinin ortadan kalkması ile son 6 haftadır düşüş yönünde ilerliyor. Son haftalarda düşüşü hızlanan konut kredisi faiz oranları bu hafta itibariyle %1.49’a kadar geriledi. Bankaların ortalama konut kredisi faiz oranları ise %1.9’ düştü.

Konut kredisi faizlerindeki düşüş trendi devam ederken politika faizlerinden gelen indirim desteğinin konut kredisi faizlerinde yaşanan düşüşe olumlu yansıması bekleniyor. Enflasyon oranlarının beklenti doğrultusunda ilerleyen aylarda da düşmesi ile indirimlerin daha çok hız kazanması bekleniyor.

TCMB 2003 yılından bu yana ilk kez bu kadar büyük oranlı bir faiz indirimi yapsa da, %19.75 seviyesindeki mevcut politika faizi dikkate alındığında Türkiye hala benzer piyasaların ortalamasının üzerinde reel faiz vermeye devam ediyor. Bu durumda konut kredisi faizleri için psikolojik seviyelerin yakın vadede görülmesini pek mümkün kılmıyor.

Konut Kredisi Hesaplama

KrediPazari.com’un hesaplamalarına göre güncel olarak en uygun konut kredisi faiz oranı üzerinden 200.000 TL tutarda 10 yıl vadeli konut kredisi hesaplama yapıldığında kredinin aylık taksit tutarları yaklaşık 3.500 TL oluyor. Vade sonunda faiz dahil toplam geri ödemesi ise 430.000 TL’ ye karşılık geliyor.

Kaynak: KrediPazarı