Faiz İndirimi Sonrasında Kurda Sert Düşüş Yaşandı

12/09/2019

Merkez Bankası’nın politika faizlerinde indirim uygulaması ile döviz kurunda sert düşüş yaşandı. Dolar kuru karar sonrası %1.5 düşüş gösterdi. Kurda yaşanan düşüş devam eder mi?

Temmuz'da 425 bp ile piyasa beklentilerinin üzerinde faiz indirimi yapan TCMB, Eylül toplantısında 325 bp ile beklentilere paralel faiz indirimi yaptı ve haftalık repo faizini %16,50'ye düşürdü.

TCMB, karar metninde yer alan "Enflasyon görünümündeki iyileşme devam etmektedir. Türk lirasındaki istikrarlı seyrin yanı sıra enflasyon beklentilerindeki iyileşme ve ılımlı iç talep koşulları çekirdek enflasyon göstergelerindeki düşüşte belirleyici olmuştur. Ağustos ayında tüketici enflasyonu temel mal, enerji ve gıda gruplarının katkısıyla belirgin bir düşüş sergilemiştir. İç talep gelişmeleri ve parasal sıkılık düzeyi enflasyondaki düşüşü desteklemektedir. Enflasyonun ana eğilimine dair göstergeler, arz yönlü faktörler ve ithalat fiyatları enflasyon görünümünü olumlu etkilemektedir. Bu gelişmelere bağlı olarak, güncel tahminler yılsonu itibarıyla enflasyonun Temmuz Enflasyon Raporu’nda verilen öngörülerin bir miktar altında kalabileceğine işaret etmektedir. Bu çerçevede Kurul, enflasyon görünümünü etkileyen tüm unsurları dikkate alarak, politika faizinin 325 baz puan indirilmesine karar vermiştir. Gelinen noktada, mevcut para politikası duruşunun hedeflenen dezenflasyon patikasıyla büyük ölçüde uyumlu olduğu değerlendirilmektedir" açıklaması ile enflasyonun yılsonunda %13'lerde olacağını ön görüyor.

Ancak bu ön görüye karşın CDS'lerdeki oran ve kurdaki değişimin de izleneceği vurgulanıyor. Yani enflasyondaki düşüş yılın son çeyreğinde devam eder, bu süreçte risk primleri de geriler ve kur da dengeli seyrini korursa merkez bir faiz indirimi daha yapabilecek alana sahip olacak.

Faiz indirimi daralma yaşamaya devam eden reel sektör, imalat ve sanayi için oldukça önemli ve gerekli, ancak enflasyon ve kur tarafındaki riskler sürerken merkezin bu denli sert indirimlere gitmesini riskli buluyoruz.

Piyasalar Neden Tepki Vermedi?

Temmuz toplantısında olduğu gibi bu toplantıda da faiz indirimine karşın fiyatlama TL pozitif oldu, bunun nedeni ise Fed ve ECB olmak üzere birçok merkez bankasının faiz indirim sürecinde olması.

ECB, bugün %0,10 bp faiz indirimine giderken Kasım itibariyle de her ay 20 milyar euro tahvil alımına başlayacaklarını açıkladı. ABD Başkanı Trump da karar sonrası Fed'i eleştirerek faiz indirimi çağrısını tekrarladı.

Fed'in bu yıl faiz indirimine gitmesinin en önemli nedeni ticaret savaşları ve zayıf enflasyon, ancak, eğer bu başlıklarda olumlu gelişmeler yaşanırsa Fed şimdilik sigorta olarak gördüğü süreçten mevcut politikaya geçebilir ve bu da rüzgarın tersine dönmesi anlamına gelir. Mevcut süreç nedeniyle faiz indirimine ve risklere tepki vermeyen lira için de birikmiş-ertelenmiş kırılganlıklar kendini göstermeye başlayabilir.

Kur Nasıl Tepki Gösterdi?

Karar sonrası 5,66'ya gerileyerek günlük bazda %1,5'e yakın düşüş yaşayan dolar kurunda 5,64 desteğini izleyeceğiz ve bu desteğin kırılması durumunda Ağustos ayı içinde gördüğümüz 5,50'li seviyelere doğru düşüş devam edebilir, ancak bunun için özellikle Fed kanadından faiz indiriminin yanında güvercin mesajlar gelmesi ve GOP'larda yükseliş olması gerekiyor. Şimdilik kurda 5,64-5,87 aralığındaki fiyatlama devam ediyor.

Kaynak: İnvesting