Faiz İndirimleri Sonrasında Konut Kredilerinde Son Durum

08/02/2019

Bankalar içerisinde bulunduğumuz haftada konut kredisi faiz oranlarında ard arda indirimler gerçekleştirdi. Konut kredisi faiz oranlarındaki son durumu KrediPazari.com araştırdı.

Şubat ayının ilk haftasında 11 banka konut kredisi faiz indirimine gitti. Akbank, Garanti Bankası, HSBC, Kuveyt Türk, Yapı Kredi Bankası, Finansbank, Ziraat Bankası, Anadolubank, ICBC ve İNG Bank son bir haftada bir yada birden fazla kez faiz indirimi uyguladı.

Bankaların konut kredisi faiz oranları ortalaması %2.08 seviyelerine kadar düştü. Bankalar arasında görülen en alt seviye konut kredisi faiz oranı ise %1.68’e geriledi. En yüksek faiz oranı ise %2.60’a indi.

Kamu Bankaları İndirime Öncülük Ediyor

Kamu bankaları konut kredisi faiz indirimine öncülük ediyor. Ziraat Bankası’nın hafta ortasında konut kredisi faiz oranlarını %1.68’e indirmesi özel bankaları da tetikledi. Özel bankalar da hızla konut kredisi faiz oranlarında indirim uyguladı.

Güncel olarak 150.000 TL tutarda 5 yıl vadeli kredi için konut kredisi hesaplama yapıldığında en düşük aylık ödeme tutarı 3.980 TL olurken, toplam geri ödeme miktarı ise 239.250 TL’ ye denk geliyor.

Berat Albayrak dün yaptığı açıklamada, kredi faiz oranlarının düşmeye devam edeceğini bildirerek "Göreceksiniz ki Şubat, Mart ve arkasından Nisan ve Mayıs ayları ile birlikte reel sektörün likidite açısından çok daha rahatladığı, özellikle Eylül-Ekim aylarında başlayan sıkıntılardan büyük ölçüde kurtulmaya başlandığı bir döneme şahitlik edeceğiz. Ekim Eylül’den, Kasım Ekim’den, Aralık Kasım’dan, Ocak Aralık’tan, Şubat da Ocak’tan daha iyi olacak. Çok net söylüyorum; şubat ayı, bankacılığın likiditesi açısından ocaktan daha iyi bir ay olacak. Mart da hacimler açısından şubattan iyi olacak. Korku, kaygıların, spekülatif saldırıların yaşandığı, özellikle 2018'in son çeyreğindeki o hava dağılmaya başladı. Zaten bunu piyasalardan görüyorsunuz. %40'lara, 50'lere ulaşan kredi faiz oranlarının bugün %20'ler ve altına inmeye başladı." değerlendirmesinde bulundu.

Konut Kredisi Faiz Oranları Düşmeye Devam Edecek mi?

Bakan Albayrak’ın da açıklamasında görüldüğü gibi konut kredisi faiz oranlarındaki düşüşün ilerleyen günlerde de devam etmesi bekleniyor. Peki düşüş hızlanacak mı?

Tüketiciler bankaların konut kredisi faiz oranlarında uyguladıkları yarım yada bir puanlık düşüşlerin yerini büyük indirimlere bırakması bekleniyor. Konut kredisi faiz oranları düşüş gösterse de halen psikolojik seyiyelerin oldukça üzerinde.

Uzmanların öngörüleri Merkez Bankası’nın politika faizlerinde indirime gitmeden konut kredisi faiz oranlarının %1’e yakın seviyelere düşmeyeceği yönünde. Merkez Bankası’nın faiz indirimi ise tahminlere göre en erken 2019 Haziran ayında gerçekleşmesi bekleniyor. Konut kredisi faiz oranlarında düşüşler yaşanmaya devam etsede faizlerin geçen senenin yaz aylarında yaşanan kur krizi öncesindeki seviyelere gerilmesi yakın zamanda beklenmiyor.

KrediPazari.com bankaların Şubat ayının ilk haftası sonunda güncellenen konut kredisi faiz oranlarını araştırdı.

Ziraat Bankası

Ziraat Bankası 120 ay vadeye kadar konut kredilerinde limit sınırı olmaksızın %1.68 faiz oranı kullandırıyor. Ayrıca konut kredisi ürünleri dahilinde kredi tahsis ücreti almıyor.

İNG

İNG Bank bu hafta gerçekleştirdiği konut kredisi faiz indiriminin ardından 120 ay vadeye dek %1.71 faiz oranı ile konut kredisi kullandırıyor. İNG Bank konut kredisi faiz oranı uygulanan sigortalarla birlikte %1.69’a düşebiliyor.

Kuveyt Türk

Kuveyt Türk Katılım Bankası 60 ay vadeye kadar %1.79, 61-120 ay arası vadelerde ise %1.84 kar payı oranı ile konut finansmanı kullandırıyor.

Yapı Kredi Bankası

Yapı Kredi Bankası ise 120 ay vadeye kadar %1.89 konut kredisi faiz oranı sunuyor.

Akbank

Akbank 12-120 ay vade aralığında %1.85 faiz oranları ile konut kredisi kullandırıyor.

Halkbank

Halkbank Canım Evim Konut Kredisi ürünü kapsamında 120 aya dek %1.92, 180 aya kadar ise %1,86 faiz oranı sunuyor. Halkbank kampanyalı Hesaplı Evim Konut Kredisi ürünü dahilinde ise %1.77 faiz oranı ile konut kredisi kullandırıyor.

Garanti Bankası

Garanti Bankası 120 ay vade ve 500.000 TL’ye kadar %1.83 konut kredisi faiz oranı sunuyor. 121-240 ay aralığında ise %2.03 faiz oranı ile konut kredis sağlıyor.

QNB Finansbank

QNB Finansbank 120 ay vadeye kadar %2.04 faiz oranı ile konut kredisi sunuyor.

Vakıfbank

Vakıfbank standart konut kredisi ürünü dahilinde %2.09 faiz oranı sunarken, kampanyalı Sarı Panjur Konut Kredisi ürünü kapsamında 120 ay vadeye kadar %1.77 konut kredisi faiz oranı kullandırıyor.

Türkiye Finans

Türkiye Finans Katılım Bankası ise 60 ay vadeye dek %2.14, 120 ay vadeye kadar ise %2.24 konut finansmanı kar payı oranı sunuyor.

DenizBank

DenizBank 60 ay vadeli konut kredisi için %1.99 faiz oranı kullandırıyor. 61 aydan 180 ay vadeye kadar ise %2.29 faiz oranı ile konut kredisi sağlıyor.

Şekerbank

Şekerbank 36 ay vadeye kadar konut kredilerinde %1.99 faiz oranı uyguluyor. 37-120 ay vade aralığında ise %2.29 faiz oranı ile konut kredisi sağlıyor.

Anadolubank

Anadolubank bu hafta gerçekleştirdiği faiz indiriminin ardından 60 ay vadeye kadar %2.3, 120 aya kadar ise %2.5 faiz oranlı konut kredisi kullandırıyor.

ICBC Bank

ICBC Bank standart konut kredisi kapsamında %2.4 faiz oranı uyguluyor. Kampanyalı Yeni Evim Konut Kredisi ürünü kapsamında ise 120 ay vadeye dek %1.69 faiz oranı ile konut kredisi sağlıyor.

İş Bankası

İş Bankası standart konut kredisi dahilinde %2.5 faiz oranı kullandırırken kampanyalı Sonbahar Konut Kredisi kapsamında %1.88 faiz oranı ile 120 ay vadeye kadar konut kredisi kullandırıyor.

TEB

TEB 3 ile 180 ay arası vadelerde %2.58 faiz oranı ile konut kredisi sunuyor.

HSBC

HSBC Bank 120 ay vadeye kadar %2.6 konut kredisi faiz oranı sunuyor.

Kaynak: KrediPazarı